I od šipka možete napraviti božićni ukras

Božićne kuglice od pravog pravcatog šipka! Zvuči neobično, ali šipak je idealan materijal za ukrase za bor. Petra Martinović je to otkrila sasvim slučajno.

Prije 15-ak godina dobila je od supruga, tadašnjeg dečka, suvenir iz Budimpešte – božićne jaslice napravljene u ljušturi maka – koji joj je bio toliko prekrasan te ih je poželjela i sama izraditi. Ali... kod nas nikad nisam našla maka i razmišljala sam kako napraviti takvu štalicu.   

S obzirom na to da joj je šipak omiljeno voće, ideja je došla sama od sebe. Nekoliko tjedana prije Božića, zbog potrebe za materijalom, u obitelji Martinović pojede se na desetke kilograma šipka. A onda Petra kreće u izradu. Siječem šipak ispred cvijeta, onda ga izdubim, isperem i napunim papirom te ga stavim da se suši. S obzirom na vrijeme sušim ga i u pećnici, na 50°C, dnevno po pola sata, nekoliko dana. Cijela kuća smrdi po naru, ali svi trpe.

Uz šipak, Petra se koristi i kukuruzovinom. Spoj tih dvaju materijala nije slučajan. Simbolično je vezan za stanovnike Velike Gorice. Nar ili šipak simbolizira južne krajeve i Hercegovinu, a kukuruzovina nas domaće ili one koji su došli iz kontinentalnih krajeva.

U početku je ukrase izrađivala samo za sebe, ali s vremenom su ih poželjeli i drugi. Slične ukrase izrađuje i od oraha, koštica i špage. Otvorila je stranicu na Facebooku, a u stanu uredila prostor koji joj služi kao atelje. Kada radi kreativno se opušta i odmara od negativnih stvari koje se događaju u svijetu ili obitelji i naravno od dnevnih obaveza. Lijepo se posvetiti samo nečemu što opušta čovjeka.
Zadovoljstvo nije samo u izradi. Sav trud se isplati kad su radovi završeni i podijeljeni najmilijima, ono kad svojim radom i trudom kod drugih izazove 'vau-efekt'.