Ponos Hrvatske: Marica i Ante spasili četverogodišnjakinju

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratit ćemo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka. 

Na korčulanskoj plaži Bilin žal 10. srpnja ove godine događala se prava drama. Zahvaljujući pravodobnoj reakciji Korčulanina Ante Jurjevića i Zagrepčanke Marice Ćavar spašen je život četverogodišnje Lucije Kriletić. Zbog svoje požrtvovnosti i spremnosti da pomognu unesrećenoj djevojčici, Marica i Ante su postali Ponos Hrvatske.

Bio je topao ljetni dan 10. srpnja i ova plaža Bilin žal u Lumbardi na Korčuli bila je prepuna ljudi. U obližnjem restoranu sjedili su svaki za svojim stolom mještanin Ante Jurjević koji je promatrao svoju djecu koja su se kupala i Zagrepčanka Marica Ćavar koja je tek stigla na more i s prijateljevim malenim sinom Ivanom sjedila na piću. Četverogodišnja Lucija Kriletić bila je ovdje s ocem. Krenula je na posljednje kupanje toga dana. Skočila je u more, udahnula vodu, srce je prestalo kucati, a tijelo je isplutalo na površinu.

Srećom, Ante je primjetio maleno tijelo i bez razmišljanja, u odjeći, skočio u more i izvukao djevojčicu koja je već počela plavjeti. Marica, inače tehničarka anesteziologinja u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti, vidjela je taj prizor i potrčala u pomoć. 

Stavio je beživotno tijele Lucije na taj mol, ja sam automatski klekla, pipala sam puls djete je bilo bez pulsa, potpuno plava bez kisika u mozgu. Počela sam reanimaciju, prisjeća se Marica. Upuhivala je zrak, masirala maleno srce, no nikakve reakcije nije bilo. Nije odustajala. Ja sam dalje masirala, puhala, masirala, puhala, masirala, puhala masirala i dijete je nakon 3 minute proplakalo, kad je proplakala tata ju je uzeo i odnio na rukama, dodala je.

Taj topao srpanjski dan zauvijek će ostati u sjećanju ovih ljudi. Pred Lucijom je život, život koji je u jednom trenutku u ovome moru gotovo izgubila. Danas živi zahvaljujući Anti Jurjeviću i Maric Ćavar, hvala im.