50. obljetnica izlaska prve božićne ploče na ovim prostorima

Jeste li znali da se ove godine obilježava 50 godina od izlaska prve božićne ploče na ovim prostorima? Tradicionalne domaće božićne pjesme isti će zbor koji je prije 50 godina stao u tonski studio otpjevati 27. prosinca u zagrebačkoj katedrali i time okruniti slavljeničku godinu.

Prvu božićnu ploču na ovim prostorima snimio je Zbor HSPD-a 'Podgorac' iz zagrebačkih Gračana prije ravno 50 godina. Članovi tog zbora i danas se dobro sjećaju vijesti o snimanju ploče s božićnim pjesmama za tadašnji Jugoton.

Nakon prvotnog iznanađenja, počele su naporne probe jer je zbor u kratkom roku morao biti spreman za snimanje. Nije bilo tehnike ovakve kakva postoji danas. Moralo se ponavljati i ponavljati, paziti jer nije bilo kao danas - malo izrežimo, pa nastavimo. U komadu je moralo proći. Ako nije prošlo, onda ispočetka, prisjetio se član zbora Rudolf Banić.

Ploča je snimana za Hrvate izvan domovine, a tek se sedamdesetih napokon počela prodavati u Hrvatskoj. Zahvaljujući neočekivano velikom broju prodanih primjeraka, ploča je dosegnula zlatnu i platinastu tiražu, a amaterski pjevači društva ponosno su stali uz bok najpopularnijim domaćim izvođačima.

Više o članovima zbora i prvoj božićnoj ploči doznala je Maja Ciglenečki.