Što učiniti ako se i vaš pas boji petardi

Mnogi vlasnici pasa u ovo su blagdansko vrijeme u nevolji. Ali ne zato što razmišljaju o kuhanju, poklonima ili psećim slasticama, nego su zabrinuti zbog buke, koja na njihove ljubimce i te kako utječe. 

U vrijeme Božića i Nove godine mnogi se psi izgube, odlutaju od vlasnika, a mnogi čak i bježeći od buke petardi završe pod automobilom.

Boji li se i vaš pas, evo što trebate učiniti:
Omogućite psu da se negdje skloni, ako žive vani, sklonite ih u kuću. U kući možete dodatno navući zastore i spustiti rolete, time sprečavate da vide bljesak a i zvuk je nešto slabiji. Ne zaboravite prošetati psa prije početka pucnjave, ili tek nakon odnosno kada procijenite da pucnjave više neće biti. Metoda nagrađivanja hranom prilikom pucnja pomaže, ali ako pas na nju ne reagira nemojte forsirati. Nikako ga zbog reakcije na pucnjavu nemojte kažnjavati, ali niti tješiti nego jednostavno pustite da se pas uz vas sam smiri.

Nemojte zaboraviti - ne puštajte psa s uzice, šećite prije nego što pucanje počne, neka pas obavezno ima markicu s brojem, za slučaj da se izgubi. Iris kaže da lijekove treba davati - samo u dogovoru s veterinarom. I to je sve - nadamo se da smo vam pomogli.