Talijanski grad zabranio pizze iz krušne peći

Grad u Italiji privremeno je zabranio tradicionalni način pečenja pizze kako bi se smanjilo onečišćenje zraka, prenosi BBC.

Odlukom gradonačelnika San Vitaliana, grada pokraj Napulja, zabranjeno je korištenje krušnih peći na drva u pizzerijama i pekarama sve dok njihovi vlasnici ne postave posebne filtere za smanjenje onečišćenja.

Mjera je donesena zbog velike zabrinutosti pogoršanjem kvalitete zraka. Zabranu će provjeravati policija, a oni koji je prekrše mogli bi biti kažnjeni s tisuću eura. Loša kvaliteta zraka dugogodišnji je problem San Vitaliana. Po mjesnom listu Il Mattinu, tamo je zagađenje gore nego u Pekingu, a obližnji Napulj, često sinonim za onečišćenje, u usporedebi sa San Vitalianom izgleda kao 'mirisni vrt'. 

Ove je godine San Vitaliano premašio prag emisije plinova za 114 puta. Ali nisu svi uvjereni da su za to krive pizze. Vlasnici pizzerija i građani prosvjedovali su protiv odluke. Nemoguće je da smo mi uzrok za sav taj smog. Napulj ima mnogo više pizzerija od San Vitaliana, a čišći zrak. Očito je da se ne žele baviti pravim krivcima, rekao je jedan od sudionika prosvjeda.