'Pomažući' medvjediću pomažu sebi

'Bolnica za medvjediće' (Teddy Bear Hospital) je projekt usmjeren na pomoć mlađoj djeci predškolske i rane školske dobi da izgube strah od liječnika i bolničkog okruženja kroz igru i prijateljski pristup.

Cilj ovog projekta je smanjivanje dječjeg straha od odlaska liječniku, te približavanje bolnica i bolničkog miljea najmlađim bolesnicima. Djeci je dodijeljena uloga roditelja, djetetov medvjedić ili druga igračka je njegovo bolesno dijete, a studentu medicine je povjerena odgovorna uloga liječnika. Studenti dozvoljavaju djeci da upotrijebe različite instrumente koje imaju na raspolaganju, kao što su otoskop, stetoskop, tlakomjer, a za liječenje imaju veliki izbor čokoladica, bombona, suhog voća i sokova.

Projekt traje već desetak godina i kroz to vrijeme uključio je preko tisuću djece vrtićke i predškolske dobi u Primorsko-goranskoj županiji pa čak i u Istri. Trenutno na projektu radionica radi oko 500 studenata koji se zbog obveza na Fakultetu ponekada i ne mogu uključiti onoliko koliko bi htjeli, no s obzirom na veliki broj uvijek se nađe 5 slobodnih - koliko ih je potrebno da bi se radionica održala.

Ove su godine po prvi puta izdali bojanku 'Bolnica za medvjediće'. Bojanka je besplatna i dijeli se na svim radionicama.

Za emisiju Dobro jutro, Hrvatska s voditeljicom projekta Emom Karmelić i Iris Pinzovski iz Dječjeg vrtića Rijeka, Centar Maestral o projektu je razgovarao Ivan Dorian Molnar.