Nestranački mandatar je - Tihomir Orešković

Mandatar nove vlade je Tihomir Orešković, potvrdili su Božo Petrov i Tomislav Karamarko nakon sastanka čelnika Mosta i Domoljubne koalicije. Mandatara je predložio HDZ, a s izborom se složio Most. Karamarko je za večeras najavio i dogovor o konstituiranju Sabora, no obojica su se odbila izjasniti koja će biti njihova uloga u vlasti.

Oreškovića su kontaktirali prije nekoliko mjeseci kao stručnu osobu koja bi sudjelovala u kreiranju odluka buduće vlade. Barem je psihološki pripremljen za jedan od poslova koji bi se mogao definirati u vladi, odgovorio je Petrov na pitanja novinara. Mandatar nije bio na konferenciji za novinare.

Nema dosljedne podjele na naša, vaša, njihova ministarstva. Ne možemo govoriti o broju ministarstava zato što želimo ograničiti plijen, već za njih imamo ljude, najbolje kandidate. Neće biti podjele i privatizacije bilo čega, rekao je Petrov. Ne vjeruje u daljnji obrat situacije.

Pokazala se dobra volja u 24 sata, prihvatile su se naše želje, ali i prijedlozi druge strane. Od početka smo potencirali priču nestranačkog mandatara i bili dosljedni. Domoljubna koalicija na to je pristala. A mi smo prihvatili njihov prijedlog jer smatramo da je dobar. Zasad smo definirali samo mandatara, a ako ovako nastavimo svi će razgovori brzo završiti. Nije riječ o koaliciji, ne morate se smješkati, to je suradnja, ustvrdio je Petrov o razgovorima s Karamarkom.

Inzistirali su na tome da tema razgovora nisu bila imena potpredsjednika vlade ili ministara. 
Biografija Tihomira Oreškovića
Nikada se u Hrvatskoj nije dogodilo da je neki predsjednik stranke rekao - ne moram biti premijer. To je veliki korak u našem miljeu, istaknuo je Karamarko.

Imamo 78 potpisa, u međuvremenu pristupaju još neki. HDZ tri godine pobjeđuje, ali to ne znači ništa ako se gospodarstvo ne pokrene, ako ne odbacimo egoizme. Svi imamo ambicije, ali neke stvari treba zatomiti u interesu ove zemlje - mogao sam i ja reći ja sam mandatar, ja sam relativni pobjednik. Vidjet ćete Oreškovićev životopis i pričat ćete o njemu s respektom. Svatko ima neku struku - Merkel je fizičar, Tusk povjesničar... Oreškovićeve su preferencije gospodarstvo, a ne poznavanje likovne umjetnosti. Političko iskustvo nije bitno, što ono znači kad država tone? A premijer nije sam, postoji vlada, ima potpredsjednike, tim. Molimo Boga i pomozimo mu svi da uspije, rekao je zadovoljni čelnik Domoljubne koalicije.

O HNB-u nisu pričali. Nije izborni pobjednik ratni pobjednik koji dolazi da dijeli plijen, dodao je. 

Tihomir Orešković bio je financijski direktor Teve za Europu, inače vlasnika Plive. Na tu funkciju stigao je upravo iz Plive, gdje je bio čelni čovjek do 2014. Orešković je u Tevi od 2005. i radio je kao glavni financijski direktor Teve Kanada, a od 2009. kao glavni financijski direktor za Istočnu Europu.

Na poziciji glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika) imenovan je 2010.