Ponos Hrvatske: Toni Čančar spasio je desetogodišnju djevojčicu

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratit ćemo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka. 

Jedan od njih je i hrabri mornar Toni Čančar. On se, bez razmišljanja, bacio u vodu za djevojčicom u koja je upala u more, u uzak prostor između broda i mola, i spasio je. Čuo sam vrisak i djevojčica je potonula. Nisam dvojio niti sekunde već sam u odori i čizmama skočio s broda u more gdje je pala, i izvukao ju za nekoliko sekundi. Bila je pri svijesti i na sreću prošla je bez ikakvih ozljeda, ispričao je mornar Toni Čančar (22) iz Zadra koji se zbog službe u trenutku nezgode zatekao na Brijunima.

U Pulu u sustav OSRH taj mladi vojnik došao je u siječnju ove godine, a OSRH već godinama surađuje s teatrom Ulysses gdje se na Malom Brijunu toga dana odvijala predstava. Pratilo ju je 400-tinjak posjetitelja, no stiglo je nevrijeme i predstava je prekinuta. Za prijevoz do Velikog Brijuna publika je krenula prema mjestu ukrcaja na brod. U gužvi je desetogodišnja djevojčica pala u vrlo opasan prostor, 60-ak cm između broda i obale.

Jednostavno je zakoračila 'u prazno' i potonula. Nisam ništa vidio zbog mraka i nevremena, ali sam čuo jak vrisak djeteta pa sam skakao po osjećaju. Nije znala plivati, a dubina je bila oko 3-4 metra na toj lokaciji. Nije se na sreću niti nagutala vode, jer sam ju izvukao za samo desetak sekundi, ispričao je Čančar. Djevojčicu su nakon nesreće odmah utoplili, a spretnom Čančaru od srca se zahvalila baka koja pratila malenu.

Nisam paničario u tom trenutku jer nije bilo mjesta panici. Tek poslije, kada se sve završilo shvatio sam što je sve moglo biti, ali na sreću nije, ispričao je. Dodaje da je predivan osjećaj spasiti ljudski život i da bi to isto ponovio kada bi se našao u sličnoj situaciji, bez obzira na vremenske uvjete.

Ponosan sam na našeg Tonija. Kad je spasio tu djevojčicu i kada je prebačena na drugi brod koji ima uvjete prijevoza ljudi u zatvorenom, dali smo joj da obuče našu jaknu i kapu. Bila je ponosna što jedina na brodu može biti tako obučena, rekao je zapovjednik Anđelko Škare.