Betlehem, stoljetni običaj u Plemenšćini

U Klenovniku, točnije zaselku Plemenščina žive ljudi plemenita roda i vještih ruku, poput Stanka Bunića koji izrađuje betleheme. Što je to točno, pogledajte u reportaži Martina Lukavečkog.  

Na plećima osam desetljeća, u duši mladost, to je priča Stanka Bunića. Betlehemi u Plemenšćini pod božićnim drvcem stoljetni su običaj. Gospodin Stanko izrađuje ih pet desetljeća. Šareni su, razigrani, poput njegove duše. Cijelo selo koliko god je kuća bilo, svugdje je bil betlehem, takmičili se koji bu bolji i lepši betlehem imel, prisjeća se gospodin Stanko koji još jedini radi betlehem u svom selu.
 
Selo polako nestaje, a nažalost i običaji. Vitalan osamdesetogodišnjak prisjeća se dječačkih Božića, mladosti. Onda se išlo od hiže do hiže čestitati i odsviravati novogodišnje praznike… muzikanti dolazili pred kuću… onda su ljude pustili nutra pa su  betleheme ocjenjivali. I ples je bil, veselje…

Nažalost, vremena su se promijenila, a običaj zatrli. No gospodin Stanko ne odustaje. Čak četiri njegova uratka završila u zagrebačkom Etnografskom muzeju s čijim su postavom gostovali u Francuskoj, a misli gospodin Stanko i u Kanadi.

U izradi betlehema puno je posla, ali vesele. Rezuckanje, bojenje. Najbolje je lipovo drvo - žilavo, a mekano za obradu. S ftičekima (ptičicama) je najveća igrarija, kaže. Betlehemi iz Plemenšćine puni su simbolike. Jer ftiček daje veselje, on popijeva jutro najprije ranom zorom, podvečer on je veseli, onda tak i cijela obitelj, objašnjava gospodin Stanko.
 
Za radna je vijeka bio rudar, obavljao je bravarske poslove. Imao je sedam operacija, 36 puta bio na zračenju. Ljubav prema betlehemu nije uzaludna, kaže. 80 godina sam doživel. Malo ih ima koji se moreju s tim pohvaliti, ali samo mislim da je to od ljubavi prema Bogu i Isusu i Mariji.
 
Čestitari, mužikaši, betlehemi. I u plemenitaškoj Plemenšćini zagubljeni u vremenu. Nestalo je sjetnih priča, pravih božićnih ugođaja. A kak bi lijepo bilo da ftičeki počinju opet popevati... Nade ima – možda priču nastavi unuk Josip.