Jedinstveni brodić plazulja jedan je od zaštitnih simbola Nina

Plazulja je jedan od zaštitnih simbola grada Nina. Ovaj tradicionalni drveni kaić, prilagođen je plovidbi po plitkoj ninskoj laguni. No, sve je manje onih koji ih grade, pa Turistička zajednica Nina pokreće projekt zaštite i obnove te pomorske baštine. 

Tradicionalni ninski kaić, plazulja, ravnog je dna. Majstori kažu da se uvijek gradila na isti način i nastajala samo u radionicama ninskih obiteljskih brodograditelja. Najčešće se bojala u plavu boju, no uz nju lako su se uklopile i druge.

Plazulja ima jako mali gaz, i to je mislim jedinstven brod u cijeloj Dalmaciji, ako ne i Hrvatskoj, kažu mještani Nina. Stoga je pokrenut projekt očuvanja tradicionalne ninske, drvene brodogradnje. Jedan od razloga je taj što je sve manje onih koji se bave gradnjom ove brodice. Oni koji je pak znaju graditi, naprave tek poneku za sebe ili prijatelje.

Planiramo zaštititi ninski drveni brod, ninsku drvenu plazulju. Isto tako, planiramo za iduću godinu sagraditi nekoliko drvenih brodova povodom proslave 500-te obljetnice Gospe od Zečeva, najavljuje predsjednica TZ Grada Zadra Marija Dejanović.

Više o plazulji, njezinoj povijesti i budućnosti pogledajte u prilogu.