PP Papuk na UNESCO-vom popisu zaštićenih lokaliteta

Park prirode Papuk zbog svoje iznimne geološke baštine, različitih vrsta stijena nastalih u različitim razdobljima našeg planeta, priskrbio je status prvoga hrvatskoga geoparka na UNESCO-vu popisu zaštićenih lokaliteta.

Prostranstvo panonske bukve i jele, ispresijecano potocima, brzacima te slapovima kristalno čiste vode, Park je prirode Papuk. Na 33 000 hektara parka skriva se više od 1 300 biljnih te oko 2 000 životinjskih vrsta.

Glavnoj čuvarici prirode Gordani Kukić obilazak ovoga zaštićenog područja, Rupnice, svakodnevni je posao. Ovom prigodom doznali smo kako je nastao ovaj jedinstveni morfološki fenomen i prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj zaštićen još davne 1948. godine. Ove stijene nastale su kao posljedica stvaranja pukotinskog sustava prilikom izlaska lave na zemljinu površinu, ta lava se postupno hladila i formirala ovakve šesterokutne i četverokutne prizmatske stupove, objasnila je Goradana.

Svjetski geoparkovi pričaju priču o našem planetu staru 4 milijarde i 600 milijuna godina. Priča je to o geološkim procesima koji su oblikovali Zemlju, pa tako i 40-metarski slap Skakavac, krški fenomen u srcu Papuka, Slavonije. A to je samo jedan od mnogobrojnih aduta turističke ponude.

Uvrštenjem na listu UNESCO-a Park je dobio mogućnost korištenja njegovog logotipa što je iznimna vrijednost, ističe Goran Radonić, voditelj stručne službe. A vrijednost je ono što možete sami vidjeti, istražiti, bilo da je riječ o mnogobrojnim planinarskim ili biciklističkim stazama, naravno, ako ih posjetite.

Marljivim radom, vrijednosti Parka prirode Papuk sve su veće. Tako je za one starije u ponudi i obilazak konjima na 30-ak kilometara dugoj stazi. A sve je tu označeno, opisano, čak 60-ak lokaliteta. Kao takav  prvi u Hrvatskoj, vjerujemo da će doprinijeti daljnjem razvoju turizma, ali da će pomoći u ostvarenju tri temeljna cilja geoparkova, a to su zaštita geolokaliteta, razvoj geoedukacija i razvoj geoturizma odnosno lokalne zajednice, ističe Kristina Kožić, ravnateljica JU Park prirode Papuk.

Iako po broju posjetitelja Papuk zaostaje za, recimo, Plitvičkim jezerima, Brijunima ili slapovima Krke, mnogobrojnim atrakcijama zaposlenici parka žele privući još više od sadašnjih stotinjak tisuća turista. Nadaju se dolasku azijskih turista koji izabiru baš UNESCO-ve destinacije.

Ljepote Papuka, budućim novim sadržajima kao što je kamp za edukaciju mladih ili geo info centar u Voćinu vrijedan čak 42 milijuna kuna, žele kvalitetnije predstaviti te obogatiti turističku ponudu, ali i očuvati vrijednosti ovoga jedinstvenoga, svjetski zaštićenog područja.