Ne dajte da vas prevare! Kako odabrati pravu vrstu bakalara

Jedna od najomiljenih poslastica na našim stolovima i ovoga će Badnjaka biti bakalar. Ta je sjevernomorska riba na mediteranske tržnice stigla u 15. stoljeću i to zahvaljujući Mlečanima.

No, u njegovom okusu uživa se od davnina. Osim što se konzumirao svjež, tijekom vremena razvile su se metode konzerviranja poput soljenja, dimljenja i sušenja kako bi se lakše čuvao i transportirao. 

U našim krajevima bakalar obično povezujemo s Badnjakom, jer se običaj njegova blagovanja posebno njeguje to doba godine. Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati. Daljnja priprema ovisi o tradiciji i preferencijama, a najčešće se priprema 'na bijelo', 'na crveno', kao složenac ili pašteta.

Prije same pripreme, važno je znati i odabrati pravu vrstu jer bakalar ima mnogo rođaka i teško se snaći u vrstama i klasama. Više o tome u priči s riječke ribarnice.