Župnik, slatki lokvarski božićni kruh

Župnik je okrugli slatki lokvarski božićni kruh (mlijeko, šećer, kvasac, žutanjci, maslac, brašno, grožđice). Peče se u okruglom namašćenom kalupu na Badnjak i krasi blagdanski stol. Okolo je opleten pletenicom nalik Isusovoj kruni.

U sredini su na župniku od tijesta oblikovane figurice koje prikazuju što obitelji i svijetu želimo u narednoj godini: u sredini Mali Isus (vjera), dvije ptice (mir), zmija (zdravlje), grozd i barilac (obilje), znak pričesti (Božji blagoslov).

Stoji na stolu za blagdane, odreže se gornji dio i drži pod okićenom jelkom ili na stolu do blagoslova kuća. Donji dio ukusne slastice ukućani smiju pojesti već poslije polnoćke s mesnaticama, žuljicom…

Gornji dio se nekada u nekim kućama na Novu godinu ujutro pojeo umačući trgane komadiće u zdjelu s vodom sa studenca vjerujući da će to ukućane štititi od uboda zmije. Ako se nije tako pojeo, nakon blagoslova kuća dao se blagu u štali da bi ga čuvao od bolesti ili se dalje čuvao do Uskrsa kada ga je domaćica odnijela na izvor kraj kuće da bi ga pojele ptice.

Lokvarski župnik

Sastojci:
     1 kg brašna
     150 dg putra
     5 dl mlijeka
     3 jaja (žumanjka)
     1 šalica grožđica
     1 žličica soli
     1 žličica šećera
     2 suha kvasca
     limunova korica


Pomiješati sastojke, pustiti da tijesto naraste, napraviti oblike i peći u pećnici na 180° C oko sat vremena.


Kako ispeći župnik gledateljima Dobrog jutra pokazala je Mirjana Pleše, predsjednica Udruge Ljubitelji lokvarskih starina.