Slatka kuharica: Makači iz Trnovca Bartolovečkog

Najpoznatija hrvatska slastičarka Petra Jelenić vodi nas na putovanje u kojem otkriva tradicionalne slastice i priprema svoju, modernu verziju.

U prvoj epizodi otputovala je nedaleko Varaždina, u mjesto Trnovec Bartolovečki, gdje se tradicionalno pripremaju makači. Ova štrudla s makom kalorijska je bomba koja je vrijedne seljake držala sitima i spremnima za naporan rad.

Petri Jelenić recept ove delicije prenijele su vesele članice Udruge žena Trnovečko srce.


TRADICIONALNI RECEPT - MAKAČA

TIJESTO:
- 1/2 kg oštrog brašna
- 1/2 kg glatkog brašna
- prstohvat soli
- malo ulja

FILA:
- 60 dkg mljevenog maka
- 30 dkg šećera
- 6 dcl mljeka
- 1 rastopljeni maslac
- 7,5 dcl domaćeg vrhnja

ZAVRŠNO:
- komadić otopljenog maslaca
- nekoliko žlica domaćeg vrhnja
- šećer u prahu

Sve sastojke za tijesto staviti u jednu zdjelu, umijesiti tjesto, te ostaviti da stoji cca 1h.
Pomiješati mljeveni mak i šećer, te dodati vruće mlijeko.
Pustiti cca 10 min da se smjesa ohladi i zatim dodati rastopljeni maslac.
Pustiti da se malo ohladi te dodati domaće vrhnje i izmiješati.
Platneni stolnjak posuti brašnom i razvaljati tjesto. Nastaviti razvlačenje tijesta rukama preko cijelog stola, dok ne postane sasvim tanko.
¾ tijesta premazati filom, a ¼ posuti otopljenim maslacem.
Pomagajući se sa stolnjakom, zarolati kolač (po širini) i staviti u protvan prethodno namazan mašću.
Gornji dio kolača premazati domaćim vrhnjem te staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180C oko 45 min.
Pustiti da se kolač ohladi, te posuti šećerom u prahu i izrezati.


MODERNI RECEPT - MINI MAKAČI

TIJESTO:
500 g glatkog brašna
50 ml ulja
oko 300 ml mlake vode
prstohvat soli
**
50 g maslaca
50 g meda

Zamijesiti srednje tvrdo tijesto, pustiti da se odmori 30 min.
Maslac i med zajedno zagrijavati uz stalno miješanje, dok se obje smjese spoje.
Na platnenom stolnjaku posutom brašnom razvući malo deblje tijesto, pustiti da se prosuši, malo namazati maslacem i medom pa preklopiti na pola.
Izrezati tijesto u obilku kvadrata, omotati oko mini kalupa i staviti peći na
180 C odprilike 10 minuta (ovisno o pećnici) tj. dok dobiju laganu boju.
Ohladiti.

NADJEV:
200 g maka
200 ml slatkog vrhnja
2 listića želatine
100 g šećera
malo cimeta
srž 1 mahune vanilije
200 ml tučenog slatkog vrhnja (35% mliječne masti)

Želatinu namočiti u hladnu vodu.
Mak pomiješati sa šećerom i cimetom.
Slatko vrhnje sa vanilijom zakipiti, dodati ocijeđenu želatinu pa promiješati da se želatina otopi.
Preliti preko maka i zatim miješati da se ohladi do sobne temperature.
U mlaku smjesu umiješati tučeno slatko vrhnje.
Pomoću dresir vrečice istisnuti nadjev u 'tube' od pečenog tijesta.


Prvu epizodu Slatke kuharice pronađite u videoteci multimedijske platforme HRTi.