SDP bez reakcija, a Pusić, Hrelja i Tireli prozivaju Most

Nakon obavljenih dodatnih konzultacija predsjednika HDZ-a i Mosta Tomislava Karamarka i Bože Petrova kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i vijesti da imaju većinu za konstituiranje Sabora i mandatara vlade iz SDP-a zasad nema reakcije.Zato je čelnica HNS-a Vesna Pusić na svom facebook profilu prozvala Petrova. Optužuje ga da je mjesec i pol maltretirao naciju kako bi prisilio članove Mosta da potpišu za HDZ.
Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, kazao je da su razlozi za prekid pregovora s koalicijom Hrvatska raste koje je naveo Petrov "čiste laži i manipulacije". Uvjeren je da je ovaj obrat dokaz da je HSU bio u pravu kad je tražio da se čelnicima općina i gradonačelnicima onemogući da istodobno budu i saborski zastupnici.

Čelnica Hrvatskih laburista Nansi Tireli podsjeća, pak, da Most na Pantovčak nije želio otići s potpisima koalicije Hrvatska raste, ali i potpisima IDS-a i manjinskih zastupnika. Tvrdili su da im treba još vremena, a sada su začas potpisali HDZ-u. Sve zajedno je jadno, kaže Tireli. 

A iako večeras nema reakcije iz SDP-a zato smo popodne vidjeli reakciju Zorana Milanovića nakon što je Božo Petrov objavio da Most prekida pregovore s koalicijom Hrvatska raste.

Milanović: HDZ-ova obavještajno-policijska akcija na djelu - sve je na predsjednici

Sinoć smo s Mostom završili razgovore i sve finalizirali. Most je dobio sedam ministarstava i premijersko mjesto. Dogovoreni su i omjeri mjesta u ministarstvima i državnim institucijama poput HNB-a, Apisa i DUUDI-ja, a za sve je trebao samo potpis. Mi smo pristali na sve, izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare Zoran Milanović, koji smatra da je potpora Bože Petrova bila iskrena. Pozvao je zastupnike Mosta da se izjasne - je li na njih od strane SDP-a vršen pritisak.

"Njihovi zahtjevi su išli jedan za drugim, na sve smo rekli da. Tražili su ministarstva uprave, poljoprivrede, policije, gospodarstva, promet, pravosuđe, zaštitu okoliša. Trebali su još samo odlučiti između ministarstva prometa i ministarstva gospodarstva. Na kraju i uz objašnjenje, ako je premijer Božo Petrov, nije baš uobičajeno da MUP i cijeli represivni aparat bude u rukama jedne osobe, pristali smo i na to - na sve", rekao je Milanović te se upitao - "Zašto bismo ih vrbovali?".

"Potpuno je besmisleno optuživati nas za vrbovanje. Potporu Boži Petrovu kao mandataru kod predsjednice dali su svi moji koalicijski partneri. Božo Petrov me nije ni nazvao, samo mi je poslao SMS da ovako više ne može. Sada je na djelu HDZ-ova obavještajno policijska akcija i na predsjednici je da odluči, ona vidi i zna što je na stvari", poručio je Milanović.

Konferencija je najavljena nakon što je Most odlučio prekinuti razgovore s koalicijom Hrvatska raste. Božo Petrov potvrdio je da je u posljednjih 48 sati, dok su trajali pregovori, SDP zvao njihove saborske zastupnike i članove Nacionalnog vijeća i tražio potporu Zoranu Milanoviću za mandatara, ako pregovori ne uspiju. "Mi smo dosljedni, jasno smo rekli da je toga dosta", rekao je Petrov.