I one imaju glazbeni ukus! Istraživanje pokazalo kakvu glazbu mačke vole

I domaće mačke poznate po svojoj svojeglavosti raznježe se na glazbu genija poput J. S. Bacha, ali više od toga vole posebnu 'mačju glazbu', pokazala je nedavna studija. Čelist s Glazbene akademije u Marylandu i solist u državnom simfonijskom orkestru Teie Deie snimio je 'Glazbu za mačke', album namijenjen omiljenim kućnim ljubimcima.

Njegove kompozicije, poput 'Rustijeve balade' i 'Kozmova zraka' podsjećaju na cvrkut ptica, uz kompjutorski kreirano predenje. Ljudskom se uhu može činiti kao ezoterična New Age glazba za harfu, violinu ili violončelo. No mačke u njoj uživaju, pa prilaze zvučnicima i češkaju se o njih.

Prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Applied Animal Behaviour Science, Teieova glazba je uzbudila ili opustila 77 posto mačaka, u odnosu na 38 posto koje je dirnuo Bachov 'Air'. Voditelj istraživanja Nick Snowdon smatra da bi se posebna, mačja muzika mogla iskoristiti kako bi se umirile mačke pod stresom u utočištima za životinje ili kada su same kod kuće.

Teie je glazbu za životinje počeo skladati 2003. na temelju teorije da svi sisavci prirodno vole glazbu i intuitivno, organski odgovaraju na zvukove i ritmove još od najranijih faza razvoja, počevši od zvuka majčinog srca dok su u maternici. Glazba pozitivno utječe na pse, slonove i čimpanze, a negativno ili uopće ne utječe na gibone, babune, konje i janjad, rekao je Snowdon.

Raniji pokusi pokazali su da tamarini preferiraju tihu Mozartovu muziku, ali ih je Teieova glazba, tri oktave viša od ljudskoga glasanja i puno brža, opuštala ili uzbuđivala, ovisno o atmosferi glazbe.