Nicolas Cage vraća ukradenu lubanju dinosaura, koštala ga 276.000 dolara

Holivudski glumac Nicolas Cage pristao je vratiti američkim vlastima ukradenu lubanju dinosaura koju je kupio prije nekoliko godina za 276.000 dolara, a SAD će je potom vratiti mongolskim vlastima.

Ured manhattanskog odvjetnika Preeta Bharare prošli je tjedan podnio zahtjev za preuzimanjem lubanje Tiranosaurusa batara koja će se vratiti mongolskim vlastima, s obzirom na to da je iskopana u Mongoliji.

U pokrenutom pravnom postupku ne navodi se da je Cage vlasnik lubanje, no njegov je glasnogovornik potvrdio da ju je glumac kupio u galeriji I. M. Chait na Beverly Hillsu u ožujku 2007. To ne znači da je glumac optužen za prijestup, no američke vlasti smatraju da se lubanja mora vratiti u zemlju porijekla, ako je dokazano da je odande ukradena.

Cageov glasnogovornik je kazao da je glumac od galerije dobio potvrdu o autentičnosti lubanje i da je američke vlasti kontaktirao u srpnju 2014. kada ga je ministarstvo unutarnjih poslova obavijestilo da je kupljeni predmet vjerojatno ukraden.

Istraga je pokazala da je lubanja u Americi završila ilegalno pošto je ukradena u Mongoliji. Bhararin odvjetnički ured od 2012. otkrio je nekoliko desetaka mongolskih fosila koji su se našli u prodaji u Sjedinjenim Državama. Svi fosilni ostaci što smo ih otkrili u SAD-u kulturološki su i znanstveni artefakti otuđeni od njihova pravog vlasnika, rekao je Bharara.