Jedina plivačka rock and roll ekipa

Plivački klub Natator  vježbama u bazenu pomaže djeci s posebnim potrebama. No jednoga su dana odlučili da se moraju proširiti i na suho, pa su im tako osim plivačkih rukavica zatrebali i mikrofon, bubnjevi i pojačala…

Plivanje je jedna od najzdravijih fizičkih aktivnosti. To je prepoznalo 200-tinjak roditelja djece s posebnim potrebama. Ali bez pomoći edukatora djeca i njihovi roditelji teško bi se snašli u vodi.

Ana Sršen predsjednica je plivačkog kluba Natator u kojem rada s djecom s posebnim potrebama i njihovim roditeljima. U klub uglavnom dolaze djeca s tjelesnim teškoćama, ona sa senzornim poteškoćama kao što su oštećenje vida ili sluha, ali i djeca s intelektualnim poteškoćama. Ovdje neće samo naučiti plivati nego će i potaknuti njihov fizički i intelektualni razvoj. Djeci se postavljaju određeni zadaci i oni kroz ispunjenje tih zadataka jačaju svoje samopouzdanje, ističe Ana Sršen.

Nakon nekoliko krugova maske za ronjenje i kape za plivanje postaju stvar prošlosti. Vrijeme je za pravi rock and roll! Branimir Kamper, instruktor plivanja bavi se i glazbom te je poželio svojim plivačima omogućiti da upoznaju i dožive glazbu uživo. Da probaju kako zvuči pravi bubanj, kako zvuči zvučnik kad se reži iz gitare, da probaju prvi put stat pred mikrofon i da čuju kako im zvuči glas. Gdje se svira nema mjesta za strah ili sram, jer ne mora se biti Michael Phelps da bi se plivalo i ne mora se biti najbolji bubnjar na svijetu da bi se svirao bubanj, kaže Branimir. Treba doći, probati i obogatiti se još jednim iskustvom u životu.

Roditelji ovih glazbenih zvijezda svjesni su koje prednosti nose ovakve aktivnosti. Socijaliziranje i iskreni osmijeh samo su neke od njih. Cilj je da ima jedan normalan život, da ide u školu, u radionicu, da ima svoje društvo, da se bavi aktivnostima kao i svi drugi mladi ljudi. Može svirati gitaru ako joj se to sviđa, može svirati bubnjeve, može raditi sve što i ostali obični ljudi rade, iskrena majka Dubravka Bradić.

Ovu jedinu plivačku rock and roll ekipu pokreće nešto više od rekreacije. Dođete na bazen i njih vas 15 zagrli. Dobijete 15, 20, 30 osmjeha, koliko ih je na bazenu. Nema veze je li vani kiša, sunce, snijeg može biti bilo kakvo vrijeme, mi se zabavljamo. To me motivira. Ja njima puno dam, a oni meni više vrate. To je naša formula rada, objašnjava Branimir.

Nakon prve gaže, kojoj je svjedočila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska, može se zaključiti da se sve može kad se hoće. Tajni sastojci su: pravi prijatelji i dobro raspoloženje.