'Maratonci trče počasni krug' premijerno izvedeni u Kerempuhu

Maratonci trče počasni krug, legendarna drama Dušana Kovačevića večeras je premijerno izvedena u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Predstavu je režirala Iva Milošević, trenutno jedno od najzanimljivijih i najtraženijih redateljskih imena u regiji.

Već pri samom spomenu naslova komedije Maratonci trče počasni krug javljaju se brojne asocijacije i u sjećanje nam naviru slike, glumci i citati iz jednog od najgledanijih filmova ovih prostora. Možda je manje poznata činjenica da je filmu prethodila drama koju je Kovačević napisao na trećoj godini studija dramaturgije (´72.). Ona se uskoro zatim postavlja u Ateljeu 212 u režiji Ljubomira Draškića, a nepunih deset godina kasnije Slobodan Šijan prema njoj režira legendarni film. Sve ostalo je povijest.

Iako godine prolaze, popularnost Maratonaca ne opada pa ovu priča kontinuirano stječe nove  obožavatelje. Izvrsni dijalozi, fantastični likovi i svakako začudan zaplet u kojem se ismijava smrt i lažni moral. Priča je to o najstarijoj balkanskoj obitelji; toliko staroj da joj ni smrt ne može ništa - prema riječima samog autora.

U predstavi glume Vilim Matula, Elizabeta Kukić, Nikša Butijer, Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Maja Posavec, Tarik Filipović, Filip Detelić, Mia Anočić – Valentić i Ivan Đuričić. Ekipa HTV-a bila je na generalnoj probi najiščekivanije predstave u ovoj sezoni.Iako će dio publike zasigurno svoja očekivanja od predstave dijelom temeljiti na poznatome filmu, ekipa predstava ističe da ih nasljeđe filma uoće nije opterećivalo u pristupu: predstava se otisnula u jednom drugačijem smjeru, a i sam se tekst razlikuje od filma, pa je ta predstava zapravo više nadogradnja, istaknuli su glumci. Napravili smo jednu užasno duhovitu i mračnu, strašno kvalitetnu predstavu koju svakako treba doći pogledati, poručili su.

Dio autorskog tima predstave gostovao je u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'.