I od riblje konzerve možete napraviti suvenir

Kada bismo pronašli kakvu minijaturnu knjigu, možda bismo je mogli staviti u riblju konzervu i od toga napraviti suvenir! Ne vjerujemo da bi vam to palo na pamet. Ali baš to jest palo na pamet jednom mladom kreativnom glumcu, Vladimir Tintoru.
 
Kad nije na pozornici Vladimir Tintor stvara neki svoj svijet. Ništa neobično, ali kad smo čuli da taj svijet stavlja u riblje konzerve, priča poprima sasvim drugi tijek. Tom svom svijetu dao je i ime: Tint-O-Rama. Pa krenimo redom. Ideja je nastala potpuno slučajno. Prije jedno 2,3 god, gostovali smo s predstavom osječkog HNK u Sisku. Na tom gostovanju nastala je masa nekih fotografija i jedna od njih je bila fotografija moje kolegice Tanje Bertok u jako smiješnoj pozi. Kad sam ju vidio pala mi je na pamet ideja da joj poklonim nešto u vezi s tim i onda sam vidio praznu limenku sardina i kontao kako bi to mogao biti fenomenalni mali teatar, prisjeća se Vladimir. 

Malo po malo, konzerva po konzerva, i eto unikatnih suvenira. Glavnu ulogu isprva su imali gradovi, a sad već i razni likovi. Glavni alat u izradi ovih suvenira su škarice, raznih vrsta, nožići, ravnala, ljepila, šablone… Ako ih veže za grad pozadinu stvara od starih razglednica, časopisa i retro reklama koje Vladimir kombinira u priču koju želi ispričati.
  
Vladimirov jedinstven hobi ga i opušta i vraća u djetinjstvo kada je kao i većina nas imao 'svoju kutijicu za tajne' u kojoj je zadržano prošlo vrijeme u kojem voli 'boraviti'. Kada krenem raditi potpuno se prepustim tome. Znam se i 'svađati s njima', nešto postavim i vidim da nešto nedostaje ali ne znam što, onda ih pustim na stol i gledam, šetam okolo reci mi: 'što, što nedostaje tu unutra'… Tako da se baš full zabavljam i opuštam i stvarno je to neki bijeg. 'Pozdrav iz Rijeke', 'Kamelije opatijske', 'Opatijski raj'… serije Tint-O-Rama samo se nižu.

I samog Vladimira fascinira koliko slojeva može stati unutar jedne plitke konzerve za sardine. Nerijetko se događa da već gotove slojeve vadi jer je shvatio da nešto nedostaje, pa proces kreće ispočetka. Kada je napravljeno tako da bi je uzeo i stavio na zid, zna da je još jedna Tint-O-Rama gotova. U načelu svaka je različita i niti jednu ne ponavljam, eventualno ponovim neki motiv. Ne ponavljam nikad istu priču, sebi sam postavio izazov da se nikada ne ponovim, a i mislim da je lijepo da svatko tko ih ima da zna da ima originalnu i da je takva, jedna jedina jedinstvena.

Kad ih je počeo izlagati u prijateljevoj galeriji u Rovinju, dnevno bi u trenu planulo i 6 konzervi. Vjerojatno bi i više, ali je to maksimum koji je na dan mogao napraviti. U pražnjenju konzervi pomažu mu svi – i prijatelji i njihove mačke, jer još nije našao način da nabavi prazne konzerve.

Taj rukom stvoren Vladimirov svijet u konzervi sad već istražuju ljudi diljem svijeta. Slovačka, Švedska, Francuska, Belgija, Amerika,… do kamo su, bilo iz neke galerije ili Facebook stranice, Tint-O-Rama pronašle put.