Unikatni sapun, božićni dar koji možete sami izraditi

Ukoliko još niste pronašli božićni dar, možete i sami napraviti idealan poklon za velike i za male, za dečke i za cure.  Mirišljav, lijep i unikatan sapun može biti univerzalan dar koji možete sami vrlo jednostavno izraditi.

Motiva koliko vam srce poželi, mirisa, boja… sapuni mogu biti baš po vašoj volji. Marina Kovačević ih izrađuje već četiri godine. Tajne svog zanata pristala je podijeliti s ekipom Dobrog jutra. Stoga, ako za svoje najmilije još uvijek nemate blagdanski dar potrebno vam je:
     kalup
     glicerinska sapunska baza (100 g)
     70% etilni alkohol
     glicerinska boja
     eterično ulje po želji...

I to je uglavnom sve što će vam za izradu sapuna trebati.

Marina je za Dobro jutro, Hrvatska izradila jedan božićni sapun. Izabrala je motiv Djeda Mraza uz klasične božićne mirise – naranču i cimet.

Bazu je potrebno usitniti na manje kockice otprilike veličine 1 x 1 cm da bi se lakše rastopila. Kockice baze stavite je u staklenu ili plastičnu posudu koja smije ići u mikrovalnu te ju otopite, na najjačoj temperaturi, otprilike 1 minutu. Ako nemate mikrovalnu možete bazu otopite u loncu na laganoj vatri. Baze će vam trebati onoliko koliko želite da sapun teži. Marina se odlučila na 100 grama.

U tako rastopljenu bazu, dodajte glicerinsku boju ili začine koje imate kod kuće (kurkuma, cimet, kakao…) Da ne biste dobili pretamnu nijansu, boju uvijek dodajte postepeno – kap po kap. Dobro promiješajte da bude ravnomjerna s bazom i dodajte eterično ulje, na 100 g otprilike 1 ml ulja, odnosno 10-tak kapi. Još jednom dobro izmiješajte da se i miris izmiješajte s bazom. Kada ste dobro izmiješali tako napravljenu bazu, možete je uliti u kalup.

Nakon što smo izlili bazu u kalup potrebno je pošpricati lagano površinu alkoholom kako bi mjehurići koji se naprave tijekom rastapanja, nestali. Sapun u kalupu ostavimo na sobnoj temperaturi na dva do tri sata i nakon toga on je gotov i spreman za upotrebu. Sapun se vrlo lako vadi iz kalupa, može se još dodatno ukrasiti sa nekakvim gliterom. Potrebno ga je umotati u prozirnu foliju da bi se sačuvao miris i kvaliteta i poklon za Božić je spreman.

A moći će ga upotrebljavati čak i oni s najosjetljivijom kožom. Prednost je u tome što je glicerin, koji mu je osnova, biljni. Baza je biljna s nešto dodanih kemijskih dodatka koji pomažu da se sapun bolje pjeni, no još uvijek je puno bolji od bilo koje komercijalne varijante gdje je sapun samo sredstvo za čišćenje, ističe Marina.