Pripremite bakalar na splitski način

Splitska ekipa provjerila je na peškariji kako je najbolje pripremiti bakalar, tradicionalnio jelo za Badnjak i to ne samo u Dalmaciji.

Ivana Šilović raspitala se kako prvo nabaviti dabar bakalar i naravno kako ga pripremiti. Ivo Bartulović, majstor za izbor bakalara, dao je savjete kako prepoznati prvoklasnu ribu. Kad birate bakalara važno je da je svjež, osušen u godini kada se konzumira, jer tada daje više mesa. Dobar bakalar je lijepe zlatne boje i treba paziti na tvrdoću, treba biti što tvrđi, a ne valja zanemariti niti miris bakalara. On jednostavno mora imati svoju kilažu, kaže gospodin Ivo. Dalje je važno 'dobro ga potopiti' na najmanje 24 sata u što hladnijoj prostoriji.
Ove godine je bakalar skuplji jer je, kako kaže g. Bartulović, sve veća potražnja za suhim bakalarom u svijetu. Dobra zamjena može biti svježi ili smrznuti bakalar, neka druga sušena morska riba, a mnogi bakalar zamjene oslićem.

Kuhar Miro
dao je savjete i kratki recept kako pripremiti bakalar na načine kakoga  najčešće pripremaju u Dalmaciji – na bianco i na brudet. Bakalar još možete i zapeći, na ječmu s mlijekom ili sa slanutkom ili fažolom

Bakalar na brudet


Nakon namakanja prokuhajte bakalar s korjenastim povrćem, da dobijete jedan dobar temeljac te ga očistite od kostiju i kože.

Na malo maslinovog ulja prodinstajte malo crvenog luka s porilukom, dodajte češnjak i očišćeno meso bakalara. Sve još malo prodinstajte. Poškropite bijelimo vinom i dodajte krumpir narezan na ploške. Dolijte temeljca i kuhajte dok se krumpir se skuha.
U slast!