Baka Ilka i Sljeme vole se javno

Baka Ilka i njezina nećakinja Danijela ne žive na bilo kakvom mjestu. Njihova je kuća planinarski dom na Sljemenu - Runolist. Vode ga s dva para  čvrstih ženskih ruku. 

Bakica, kako je od milja zovu prijatelji i gosti, rodom je iz malog hercegovačkog gradića Grude, a sa svojih 77 godina na plećima, radi punom parom i ništa joj nije teško.

Briga o kuhinji, o hrani, o dolasku. Briga o samom objektu, briga o dvorištu, briga o okolišu. O svemu treba voditi brigu. Ovo je preveliki okoliš o čemu treba vodit brigu, nabraja svoje obveze vitalna bakica. A čujte, uvijek bude manjih problemčića, no sve se to savlada. Inače, lijepi je pogled, čist je zrak, priroda je lijepa. Ja uživam u prirodi. Zadovoljna sam gostima, vjerujem i oni dobrim djelom sa mnom, dodaje.

Prije šest godina u njezinoj joj se sljemenskoj avanturi, nakon završetka fakulteta, pridružila nećakinja Danijela Mikulić, unijevši dašak mladosti u planinarski dom. 

Iako baka i nećakinja pamte jedno neugodno iskustvo, nimalo ih nije strah živjeti na šumovitim obroncima Medvednice, točnije na 836 metara nadmorske visine na kojoj je smješten njihov dom. Dani im brzo prolaze, a u grad odlaze vrlo rijetko. Radije po šumi beru bilje, čajeve i gljive. 

Ovu trostruku super baku i majku dvoje djece svojim posjetima često iznenadi obitelj, a sin Miro također je zaposlen u domu. Ni bakica ni Danijela ne razmišljaju o odlasku iz svoje mirne prirodne oaze za koju im srca jače kucaju.

Na Sljemenu je prekrasno. I na Sljeme, istina, ne dolaze bilo kakvi ljudi, ističe baka Ilka Bilić.