"Hrvatske" jaslice - hit u Veroni na Svjetskoj izložbi jaslica u kulturi i tradiciji

Grad Romea i Julije u vrijeme Božića okuplja jasličare sa svih kontinenata na Svjetskoj izložbi jaslica u kulturi i tradiciji. Jedina hrvatska autorica među njima je Grobničanka Margareta Krstić, koja se na izložbi predstavlja već 11 godina.

Upravo njezine jaslice veronski promicatelji kulture i turizma već godinama izdvajaju kao posebnost. Margaretine autorske jaslice zavrijedile su najprestižnije mjesto na Svjetskoj izložbi. Nalaze se na samom ulazu u Arenu, gdje zauzimaju čak 10 vitrina.

Zahvaljujući Margareti Krstić koja dolazi s Grobnika i svoje jaslice već 11 godine izlaže u Areni, upoznajemo Hrvatsku. Djela su joj inspirirana tradicijom njezine zemlje i tako se stvara ta lijepa veza između Verone i Hrvatske. Ta bi veza mogla biti još jača ako se ostvari zamisao da se dio Svjetske izložbe jaslica iduće godine postavi u Rijeci, smatra Flavio Tosi, veronski gradonačelnik.

Za svaki Božić ona izradi nove figure, a ove godine izlaže dvije Svete obitelji u glini i keramici, u odjeći inspiriranoj hrvatskom tradicijom.

Postavljanje njezinih jaslica na samom ulazu na izložbu predstavlja hommage ovoj umjetnici koja svojih djelima uspijeva pokazati najviši umjetnički nivo. U jaslicama su prikazane ne samo umjetničke već i religijske vrijednosti i zbog toga je pozivamo svake godine, rekao je Alfredo Troisi, kustos i organizator Svjetske izložbe jaslica.

U dva mjeseca izložbu posjeti 80.000 ljudi. Svi su oduševljeni jaslicama iz Hrvatske.