Analitičari: Karamarkov poraz - Milanovićeva Pirova pobjeda

Na sinoćnjim propalim pregovorima u Mostu o tripartitnoj vladi bilo je vrlo dramatično. Čelnici HDZ-a i SDP-a su se nadmudrivali, a navodno je bilo i ružnih riječi. Nakon odluka - koje su se donosile u trenu - glavno je pitanje - tko je dobio, a tko izgubio? Analitičari preokret ocjenjuju kao poraz HDZ-a u kojem je Tomislav Karamarko od relativnog izbornog pobjednika postao gubitnik, dok za Zorana Milanovića, kažu da je SDP-u izborio Pirovu pobjedu.

Politički analitičar Ivan Šiber kazao je kako se radi o igri živaca. 'U prvoj igri živaca Karamarko je pobijedio, ali izgleda da ga je u drugoj Milanović nadigrao', poručio je. Milanović je igrač većega kalibra i spreman je ići do kraja - Karamarka je matirao, smatra Anđelko Milardović. Božo Petrov ima niz nedosljednosti, dodaje, počevši od potpisa kod javnog bilježnika prije izbora do mogućeg premijerskog mjesta. Upozorava kako u politici ne možete sami sebi staviti lisičine obvezujući se da nećete koalirati ni s kim.

Žarko Puhovski misli kako se Most osramotio - pokazali su se kao skupina ljudi kojma je ipak stalo do vlasti i do pozicija unutar vlasti - sve ono što su prigovarali SDP-u i HDZ-u. 'Karamarko je politički izgubio, a nije sigurno da je moralno dobio, Milanović je moralno izgubio, nije sigurno da je politički dobio, a Petrov je sigurno politički dobio i sigurno moralno izgubio', kazao je Puhovski.