Karamarko o Mostu: Moralna vertikala pala u zagrljaj Milanoviću

U intervjuu za HRT predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako vjeruje da će se vrlo skoro održati novi izbori. Potvrdio je da se jučer neposredno prije dolaska na sastanak s Mostom čuo sa Zoranom Milanovićem.

'Milanović mi je rekao da neće potpisati (Mostov dokument) i da bi bilo dobro da zajedno kažemo da smo za nove izbore. Kad smo došli tamo, gospodin Petrov je pitao Milanovića želi li potpisati. Odgovorio mu je da želi da ja prvi o tome govorim. Nije mi bilo jasno zašto se on sad pretvara u voditelja cijelog tog programa. Ja sam rekao: Dobro, reci što? Onda je Milanović rekao: Ali mi smo se nešto dogovorili, bili smo u kontaktu. Ja sam rekao: 'Misliš na ono da nećemo potpisati? Da, nećemo potpisati. Nakon toga je Milanović odmah rekao: Ja ću potpisati', izjavio je Karamarko.

Most koji je dobio 19 mandata u startu na valu priče da želi reforme, da želi jedan novi moral u hrvatskoj politici, zapravo podržava sada one koji četiri godine devastiraju državu gospodarski i ekonomski. O onim svjetonazorskim stvarima ne trebamo valjda niti pričati - odnos prema braniteljima, prema Vukovaru, prema hrvatskoj državi, prema invalidima Domovinskog rata. Sada odjedanput jedna takva domoljubna skupina koja se naziva Mostom pristupa njima i daje umjetno disanje da još nešto malo prožive ovi koji s Hrvatskom doista nemaju veze. I meni je to enigma. Mislim da će to oni morati objašnjavati svojim glasačima. Većina glasača koji su izašli bili su za promjene, preko 2/3, dakle naši glasači i njihovi, te odjedanput oni pomažu onima koji su protiv reformi. Enigma Most će se rješavati još neko vrijeme, rekao je Karamarko u intervjuu.

Pokojni kardinal Kuharić rekao je da se možemo povlačiti do neke granice. Postoji crta iza koje se ne može povlačiti, to je crta koja štiti dignitet HDZ-a i svega onog što HDZ predstavlja. Štiti dignitet naših članova. Naši članovi su i branitelji i siromašni ljudi, ljudi koji vole domovinu. Kako bih ja sad ušao u tripartitnu vladu  s ljudima koji negiraju Hrvatsku? To je moralni aspekt, objasnio je Karamarko jedan od razloga.

Drugi aspekt je materijalni. Kad sam ja vidio papir koji sam trebao potpisati,  zapravo papir o raspodjeli mjesta, foteljama o nekakvim pozicioniranjima rekao sam ne želim u tome sudjelovati. Čak i javna poduzeća, za koja svi govorimo da ih treba depolitizirati, zapravo trebaju biti pod uplivom političara i to podijeljeno na tri. Nisam mogao u tome sudjelovati - ni ja, ni moja stranka. Treba se ujutro mirno probuditi i izaći na cestu i ljudima pogledati u oči, kazao je.

Mislim da je Most prevario svoje birače i mislim da su nekonzistentni. Načiniti ovakav salto mortale - kreneš s pozicije nekakve moralne vertikale i završiš u zagrljaju Zorana Milanovića, koji je sve napravio da se održi na vlasti, a ponavljam četiri godine uništavaju državu, to je njihov problem s kojim će se morati suočavati. Siguran da će se u nekim budućim izborima, vrlo skorim, naši građani znati prepoznati i ocijeniti. Ovo je zbunjujuća situacija gdje relativni pobjednik nije dobio mandat, to smo mi. Trebalo bi možda ići na nove izbore, smatra Karamarko.

O suradnji Mosta i SDP-a...

Kako su to pozicije s figama u džepu, to ne može dugo trajati. Milanović je sve potpisao, svaki dan je mijenjao svoje stavove - postao je od neprijatelja do njihovog najvećeg prijatelja. Mi smo cijelo vrijeme bili jasni i konzistentni i uporni u našem poštenju i otvorenosti. Od prvog dana govorio sam ono što sam jučer odbio potpisati - skeptičan sam prema tripartitnoj vladi. Smatram da je neuspješna i neprirodna - u Saboru ne bismo imali opoziciju i ušli bismo u jednoumlje, objasnio je Karamarko.

Prva čestitka zbog nepotpisivanja od sina

Dobio sam mnoge čestitke zbog odluke da ne potpišem i na držanju. Kako bih ja došao svom prekrasnom ocu i rekao 'Tata, znaš, ja sam potpisao. Bit ću s partijom u koaliciji'. Ne ide! Djeca će me se zasramiti. Jedna od prvih poruka koje sam dobio bila je od moga sina koji je ponosan na mene i rekao je 'Hvala ti, tata'. To su moji razlozi - možda ulazi u sferu patetitke, ali sam jako iskren, kazao je Karamarko, među ostalim, u intervjuu za HRT.