Bojenje ne mora prestati s djetinjstvom

Ako ste mislili ste da su bojanke namijenjene samo djeci, varate se. Najnoviji trend, koji i psiholozi naveliko hvale, bojanke su za odrasle. Ekipa Dobrog jutra provjerila je o čemu je riječ.

Bojenje bojanki jedan od najdražih dječjih hobija. Kako rastemo, tako sve više zaboravljamo na tu aktivnost koja nas je satima znala držati u obojenim svjetovima. No, bojenje ne mora prestati s djetinjstvom! Odnedavno su, naime, jako popularne upravo bojanke za odrasle. Osobitu su popularne kao 'antistresna terapija' u zemljama zapadne Europe i Americi, kaže Valentina Bagarić, baš kao što su bile i antistres loptice.

Uz svoju djecu i Valentina je ponovno poželjela bojiti i pomalo se vratiti u te bezbrižnije dane. Uspjela je zahvaljujući upravo bojankama za koje tvrdi da otvaraju um. I vraćaju boje u život, tvrde to i psiholozi. Bojanke mogu smiriti i opustiti i svakako mogu čak i razvijati maštu u tom smislu da osoba koja boja može zamišljati zapravo da se nalazi na slici koju boja da je ispod tog drveta ili da miriše to cvijeće koje boja, ističe psihoterepeutkinja Ivana Grabar.

Bojeći bojanku stvaraju se tu neki drugi svjetovi i izvan zadanih linija, jer svaka bojanka za odrasle u sredini ima crtež koje treba obojati, ali i puno praznog papira na kojem se crtež može docrtati i stvoriti vlastito malo remek djelo. A upravo tako izgledaju mnoge slike iz bojanki. Mnogi se svojim uradcima hvala na internetu, kazuje Valentina.

No nije potrebno da osoba koja boji bude umjetnik da bi stvorila oku ugodnu sliku. A svaka će unatoč šabloni biti jedinstvena, kao što će bojanke za odrasle za svaku osobu imati drukčije značenje. Sve više žena odabire bojanke kao način opuštanja ili izražavanja kreativnosti. No povratak u djetinjstvo dopušten je svima.

A odrasti i ostati dijete, prepustiti se igri boja, ne samo da je lijepo nego je, potvrđuju i stručnjaci, važno za osjećaj životne radosti.