Uspjeh hrvatskog kratkog filma

Posljednje dvije godine hrvatski se film na velikim svjetskim festivalima spominje više nego ikada prije. Posebno su se naši filmaši iskazali na području takozvanog kratkog filma. Dvije godine zaredom osvojili smo europskog Oscara, a čini se da je u svijetu ta vrsta filma i sve zanimljivija publici.

Nakon što je Una Gunjak s Kokoškom proputovala veći dio zemaljske kugle, od Sundancea, preko Cannesa do Sarajeva i vratila se iz Rige s europskim Oscarom, sličnu je putanju napravio i film Piknik redatelja Jure Pavlovića. Najprije je ušao na Berlinale, na Danima hrvatskog filma osvojio je Grand Prix, a zatim po svijetu nastavio nizati uspjehe.

Iz Venezije je u Hrvatsku stigao još jedan kipić - Lav za najbolji kratki film u programu osvojio je debitantski film Dubravke Turić Belladonna. Film je uvršten u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Sundance Film Festivala, koji će se održati od 21. do 31. siječnja u Park Cityju u saveznoj američkoj državi Utah.

Kratkometražni film Igramo se priče: Cvrčak i mrav autorice Marine Andree Škop osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni animirani film na Međunarodnom filmskom festivalu Zero Plus u sibirskom gradu Tyumen u Rusiji.

Maraton kratkometražnih filmova, kojim se u povodu najkraćeg dana u godini, slavi kratka filmska forma, održava se do 21. prosinca u 22 kinodvorane diljem Hrvatske.

Kao uvod u maratonski vikend u Zagrebu i Splitu večeras se održavaju posebne projekcije, s domaćim filmovima prilagođenima svakom od gradova-domaćina. Zagrebačka se projekcija na otvorenom odvija u sklopu Adventa na zagrebačkom Europskom trgu, a splitska kod kućica na Rivi.