86-godišnji Andro najbolji je silbanski lignjolovac

Sezona je lova lignji. Tako i na otoku Silbi silne barke i brodice kreću na more, a među njima i 86-godišnji Andro - najbolji silbanski lovac.

Nekako u sumrak na cijeloj obali, a posebice na otocima kreću iz luka u lučica, iz mandrača, silne barke i brodice. Kreću za dobrog vremena a ono ove godine traje i traje, jer silnih zimskih bura ili bremenitih juga ni u tragovima.

Izgleda katakada, kao evo na Silbi kao da je invazija, no to su samo mnogbrojni ribolovci na lignje. Dakle lignjolovci, kojima je izlazak na more prava fešta, pa ne čudi i prava živa glazba na moru, između otoka Silbe i Oliba. I sve zbog lignji, kojih ove sezone i ima i nema.

No svi na Silbi, kad govore o izlovu lignji, spominju uvijek, samo jedno ime. Čovjeka koji već broji 86 godina, ali kad je riječ o izlovu liganja, nema do Andra Motušića.

Nekada se govorilo kako lignje nema dok ne ozebu ruke. No u vrijeme klimatskih promijena i globalnog zatopljenja, stara navade i izreke nestaju, ali ostaju lignje. Pa se u jedno subotnje poslijepodne na Silbi ulovilo 119 komada ili gotovo 24 kilograma lignji, od kojih je najreperzentatitvnija bila lignja od čak 907 grama. No strastveni i iskusni lignjolovci nisu baš bili zadovoljni, jer kažu, ovakav ulov i opet pokazuje kako je lignji ove godine malo.