HRT i HAVC potpisali Ugovor o uređenju međusobnih odnosa

Zagreb, 18. prosinca 2015. – Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) potpisali su danas Ugovor o uređenju međusobnih odnosa, kojim se precizno uređuje izdvajanje HRT-a za financiranje audiovizualnih djelatnosti. Sporazum su uime HRT-a potpisali glavni ravnatelj Goran Radman, a u ime HAVC-a ravnatelj te institucije Hrvoje Hribar. Oba ravnatelja izrazila su zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora.

Naime, dvije institucije u prošlosti nisu uvijek imale posve usklađene poglede o iznosu sredstava namijenjenih financiranju HAVC-a. Glavni ravnatelj HRT-a izrazio je zadovoljstvo što je složen i dugotrajan proces otklanjanja nepreciznosti priveden kraju te otvoren put uspješnijoj suradnji na korist čitavoga društva.

„Današnjim potpisivanjem Ugovora potpisujemo uklanjanje različitih tehničkih, normativnih i financijskih nejasnoća koje su nas pratile ovih godina te stvaramo temelj za usklađivanje  različitih gledanja i tumačenja i nesmetano bavljenje onim zbog čega HRT i HAVC postoje, a  to je činjenje dobra za hrvatsku kulturu”, rekao je Radman i dodao kako se ovim ugovorom namiruju sve obveze HRT-a prema HAVC-u za 2014. i 2015. godinu.

Hribar je rekao kako je potpisani Ugovor znak da se i neki teški sporazumi mogu uspješno privesti kraju te se na njih može staviti potpis. Pojasnio je kako poteškoće nisu bile posljedica nedostatka volje dviju strana, nego „odveć kreativnih zakonskih odredbi“.

„Ovaj sporazum unosi red i mir u uzajamne odnose, gleda unaprijed te rješava neka otvorena pitanja i zaostatke. Osigurali smo HAVC-u precizno planiranje rashoda, što znači da ćemo moći na stabilan način alimentirati projekte obuhvaćene Nacionalnim programom, što je bitno i autorima i producentima, kao i našim partnerima u inozemstvu”, dodao je Hribar.

HRT će zahvaljujući ovome sporazumu izići na međunarodnu scenu kao koproducent međunarodnih serija i kao korisnik međunarodnih  sredstava te postati korisnikom europskoga medijskoga fonda, a u programu HRT-a uskoro se mogu očekivati najave na kojima će stajati – HRT u suradnji s nekom stranom televizijom ili radijem.
  
Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr