Osijek dobio novu turističku atrakciju - najveću vodenicu u RH

Osijek je dobio novu turističku atrakciju - najveću vodenicu u Hrvatskoj, mlin-brod na rijeci Dravi u blizini gradskog središta. Gotovo dva milijuna kuna vrijedna replika vodenice dio je projekta Mlinarev put, koji se financira u sklopu IPA prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske. Za izgradnju vodenice Europska unija dala je milijun kuna, a 800 tisuća kuna osigurao je grad Osijek.

Replika vodenice na rijeci Dravi danas je predstavljena javnosti, a za dva mjeseca moći će je razgledati zainteresirani građani, turisti, školske ekskurzije i sl.

Vodenica će ponajprije biti namijenjena edukaciji jer će se u njoj na starome mlinu moći vidjeti kako se proizvodi brašno, a u njoj će se promicati obnovljivi izvori energije i ekološki proizvodi te svi zanimljivi turistički sadržaji regije. Naime, projekt Mlinarev put, osim vodenice, sadržava prekograničnu turističku rutu koja će povezivati mjesta, ljude i stare obrte vezane uz mlinarstvo, od Osijeka, preko Baranje, do mađarskih gradova Mohača i Pečuha te Muzeja mlina u Orfu, nedaleko od Pečuha.

Po riječima pročelnice Gradskog upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo Karoline Mlinarević, glavni ciljevi projekta su oživljavanje starih tradicionalnih obrta i njihova prezentacija, jačanje i razvoj kulturnog turizma u prekograničnom području te Osijeka, Osječko-baranjske županije i mađarske županije Baranje.

Ovo će zasigurno biti velika turistička atrakcija, ali i podsjetnik na početak mlinarske industrije u Osijeku. Naime, sredinom 19. stoljeća, u zlatno doba mlinova, na Dravi u Osijeku bilo je više od 60 takvih vodenica, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. Zadnja vodenica u Osijeku prestala je raditi 1944. godine, a kroz ovaj projekt oživljava se sjećanje na slavno doba mlinarstva tijekom kojega je Osijek postao središte proizvodnje žitarica i pekarskih proizvoda, što se i danas osjeti u gradu s najvećim hrvatskim i regionalnim proizvođačima i prerađivačima žitarica - Žito, Mlinar, Tvornica keksa Karolina itd. 

Nova osječka vodenica ručni je rad, a njezin idejni začetnik i projektant, predsjednik Udruge vodenica Stanislav Davidović rekao je kako je cijeli projekt osmislio 2008. godine. Nakon toga projekt je predstavljen gradskoj upravi, a ideja se konačno počela ostvarivati prošle godine, kad je Europska unija odobrila projekt Mlinarev put.