Opstalo samo 44 posto milijardera - raste broj milijarderki

Istraživanje tvrtki UBS i PwC pokazuje da broj milijarderki sve više raste za razliku od milijardera, ali i da je bogatstvo prolazno, jer je od milijardera koji su to bili 1995. opstalo njih 44 posto. Riječ je o izvješću 'Promjenjiva lica milijardera', u kojoj se razmatra uloga žena u izgradnji trajnog financijskog nasljeđa te način očuvanja bogatstva kroz više generacija. 

Broj milijarderki, kako se navodi, raste više od broja milijardera, povećavajući se 6,6 puta u posljednja dva desetljeća u usporedbi s povećanjem od 5,2 puta kod muškaraca. Pritom se azijske poduzetnice ističu kao glavni pokretači tog trenda. U Aziji se bilježi najveći rast broja milijarderki u zadnjih 10 godina. Za njih se bilježi faktor rasta od 8,8, odnosno povećao im se broj s 3 na 25. To je usporedivo s faktorom rasta od 2,7 (s 21 na 57) u Europi i 1,7 (s 37 na 63) u SAD-u. Na milijarderke u Aziji otpada gotovo jedna petina žena milijardera, a u pravilu su mlađe od žena milijardera u ostalim dijelovima svijeta.

Nasuprot tome, milijarderke u Europi i Americi potječu iz multigeneracijskih obitelji milijardera (93% u Europi, 81% u SAD-u), međutim, preuzimaju znatno veće uloge u svojim obiteljima za razliku od žena iz prijašnjih generacija.

U izvještaju se također ističe prolaznost velikog bogatstva jer je samo 126 milijardera iz 1995. odnosno samo 44 posto, zadržalo taj status do danas. Naime, rezultati istraživanja su pokazali da je veliko bogatstvo vrlo nestalno, budući je polovica milijardera iz 1995. ispala s popisa u posljednjih 20 godina. No oni koji su opstali značajno su povećali svoje bogatstvo. U izvještaju iz 1995. navodi se 289 milijardera, no od te skupine samo 126 opstalo je do danas, dok su ostali ispali s popisa zbog smrti, raspršivanja obitelji ili poslovnog neuspjeha. U istom je razdoblju nastao 1.221 novi milijarder, što znači da je 2014. bilo 1.347 milijardera.

Milijarderi koji su opstali, njih 126, stvorili su bogatstvo od 1 bilijuna američkih dolara, a u istom su razdoblju otprilike 21 posto tog iznosa stvorili svi svjetski milijarderi. Do 2014. prosječno bogatstvo preostalih milijardera poraslo je s 2,9 milijardi dolara (1995.) na 11 milijardi dolara. To znači da je faktor rasta njihove imovine bio 3,8, odnosno veći od faktora rasta globalnog BDP-a od samo 2,5, navodi se u priopćenju.

U izvještaju je utvrđeno da je većina multigeneracijskih milijardera stvorila trajna nasljeđa time što se u potpunosti posvetila osnovnoj djelatnosti ili njezinim dijelovima. Također, izvještaj je pokazao da je dvije trećine milijardera starije od 60 godina i čekaju ih ključne odluke u prijenosu bogatstva.

U istraživanju više od 1.300 milijardera analiziraju se podaci od posljednjih 19 godina s 14 tržišta s najvećim brojem milijardera na koje otpada 75 posto bogatstva svjetskih milijardera.