Premijera predstave '4 suha stopala' Ivane Sajko

Predstava '4 suha stopala', izniknula iz dramskog rukopisa autorice i dramaturginje Ivane Sajko nagrađenog Nagradom Marin Držić za najbolje dramsko djelo 2000., večeras će biti premijerno izvedena na podiju Zagrebačkog plesnog centra.

Drama je najavljena kao svojevrsna (post) apokaliptična anti-drama, tekst koji ponajviše odgovara principima beketovske dramaturgije u kojoj dva bezimena i bestjelesna lika ostaju zarobljenima u iščekivanju katastrofe, i to u vremenu čija je dominantna karakteristika ubrzavanje, kojem se oni (pre)daju i koje je posljedično poslužilo kao bazna poluga za režiju, dramaturgiju i koreografiju.

U projektu koji prati nit vodilju estetike Ivane Sajko, 'su-kob' slika realnosti i slika sjećanja, i to bez hijerarhije među različitim razinama diskursa i unaprijed 'pečatirane' kompozicije, u žarištu je ideja katastrofe kao posljedice lančanog procesa odlučivanja, te funkcije mehanizma katastrofe u kontekstu plesa i izvedbenih umjetnosti. Katastrofa je motor-pokretač koji afirmira dijalog između nje-plesačice i nje-glumice, forma koja se uvijek iznova izjalovljuje, (ras)pada te feniksovski obnavlja, stoji u najavi.

U predstavi glume Lana Hosni i Mada Peršić. Za glazbenu se kulisu pobrinuo Willem Miličević, kostime je osmislila Tea Bašić, dok su maske povjerene Lauri Buljan. Produkciju potpisuje Ana Sikavica, a za cjelokupan koncept projekta i režiju zaslužan je kreativni dvojac Paolo Tišljarić i Mila Pavičević, koja je oblikovala i koreografiju.