Slatke tajne 'Slatke kuharice'

Danas je na Drugom programu (HTV 2)  u 18 sati počinje nova gastronomsko-putopisna emisija Slatka kuharica. Emisija koja spaja tradicionalne recepte naših baka s modernom interpretacijom poznate hrvatske slastičarke Petre Jelenić.

U svakoj epizodi Petra posjećuje drugi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici, pronalazi majstore ili majstorice toga recepta i uz njih prati kako se slastice izrađuju na tradicionalan način. U ulozi učenice Petra doznaje male tajne pripreme, kako je i zašto taj recept nastao baš tamo te upoznaje mjesto, njegove osobitosti, ljude i priče.

Nadahnuta tradicijom, susretima i prirodnim ljepotama mjesta koje je posjetila, Petra odlazi u svoju kuhinju u kojoj priprema novu varijantu slastice. Više-manje upotrebljava iste sastojke, no nova je slastica rezultat okusa, boja, mirisa i oblika kako ih je Petra doživjela na putovanju. Za kraj novu slasticu donosi na kušanje autoru tradicionalne verzije. Trogirski rafioli, trnovečki makači, međimurska gibanica, bračka hrapaćuša samo su neke od slastica koje će pripremati Petra i njezini gosti.
U prvoj epizodi Petra Jelenić otputovala je u Trnovec Bartolovečki, mjesto nedaleko od Varaždina, u kojemu se tradicionalno pripremaju makači. Ta savijača s makom kalorijska je bomba koja je vrijedne seljake držala sitima i spremnima za naporan rad. Petri Jelenić recept te delicije prenijele su vesele članice Udruge žena Trnovečko srce.

Diplomirana je slastičarka s iskustvom rada u vrhunskim restoranima u Hrvatskoj i inozemstvu. Petra je dosad sudjelovala u nekoliko televizijskih kulinarskih emisija. Slatka kuharica prvi joj je samostalni televizijski projekt u kojem spaja ljubav prema tradiciji i strast za stvaranjem novih slastica.


Iskustva sa snimanja i jedan recept podijelila je Petra i s gledateljima emisije Dobro jutro, Hrvatska. Pripremila je kuglice s datuljama za koje kaže da su doslovce gotove za 3 do 5 minuta. A otkrila je i da je svoje kulinarsko iskustvo započela pečenjem palačinki, a omiljeni kolač joj je slatka štrudla.


Kuglice s datuljama

               300 g datulja
               50 g pirea od jabuka
               30 g kokosa
               Bademovo brašno po potrebi

               150 g mljevenih pistcija/lješnjaka/oraha
Pire od jabuka napravite tako da skuhate očišćene jabuke s malo šećera i limuna te dobro izmiksate štapnim mikserom.
Datuljama izvadite koštice, usitinite ih i dodajte pire od jabuka, kokos te pomalo dodavajte bademovo brašno dok se ne dobijete željnu konzistenciju.  Sve dobro izmješajte, najbolje rukom, formirajte kuglice koje uvaljajte u mljevene pistacije.

U slast!