Mamić izašao iz Remetinca: Imam potrebu otvoriti vam dušu

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić izašao je oko 16.30 iz istražnog zatvora u Remetincu, nakon što je tijekom dana njegova obrana dokazala da je položio jamčevinu ukupne vrijednosti 14 milijuna kuna.

Jedno je sigurno, Zdravko Mamić neće voditi Dinamo onako kako ga je vodio do sada. Kontaktirali smo pravne stručnjake i oni tvrde da Zdravko Mamić ni volonterski ne može voditi Dinamo jer time riskira povratak iza rešetaka. On nema pravo davanja potpisa, ne može komunicirati s igračima, sa svojim bratom, trenerom Zoranom Mamićem i ostalima.

Nema nikakva razloga da Zdravko Mamić ponovno pokuša voditi Dinamo, no postoji i tzv. siva zona privatne komunikacije između Zdravka i Zorana Mamića. Jedino u slučaju da Zoran Mamić prijavi svoga brata Zdravka da ga je na nešto nagovarao, da je kršio mjere opreza, Zdravko Mamić može ponovno završiti u pritvoru, ali to je, ocjenjuje HRT-ov novinar Petar Vlahov koji je danas pratio događaj, "na razini znanstvene fantastike".

Eventualno, kada bi policija pratila telefonske razgovore Zdravka Mamića ili kada bi policijski službenik utvrdio kršenje mjera opreza i to prijavio mjerodavnim službama, Mamić bi se mogao vratiti u Remetinec. No teško da bi itko u obitelji Mamić takvo što riskirao. Jedino što do sada nismo uspjeli provjeriti jest - je li Davor Šuker, predsjednik HNS-a, jučer uplatio jamčevinu za Marija Mamića u visini od četiri milijuna kuna.

Najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, osumnjičenog za izvlačenje milijuna iz kluba kojemu je na čelu, ispred zatvora, gdje je ovaj put proveo mjesec dana, dočekali su Dinamov autobus i tridesetak poklonika.





Nakon izlaska iz Remetinca izjavio je kako je imao "spektakularnu sobu" te kako se netom prije odlaska"rasplakao kao kišna godina" i da je dobio nove prijatelje. Htio bih zahvaliti osoblju zatvora, stvarno su to veliki profesionalci, nisu mi ništa pogodavali, ali su mi učinili život lakšim u zavoru, kazao je.

Što se tiče hrane i smještaja, ona je iz 16. stoljeća i volio bih da država nađe način da u zatvoru imaju puno bolje i humanije uvjete, kazao je Mamić, dodavši kako je skinuo nekoliko kilograma.





Rekao je i kako bi novinarima najradije otvorio dušu, ali ne može. Pozvao je sve na piće u obližnji kafić.





Za obranu sa slobode Mamić je na sudski račun položio malo više od 6,3 milijuna kuna u gotovini, dok je u zemljišnim knjigama upisano založno pravo na kuću u Samoboru koja je procijenjena na 7,63 milijuna kuna.

Prije puštanja iz zatvora Mamić je u 14 sati doveden na zagrebački Županijski sud gdje je sutkinji istrage obećao da će se na slobodi pridržavati mjera opreza. Među mjerama je i zabrana kontaktiranja sa svjedocima, uključujući i njegova brata, Dinamova trenera Zorana Mamića.

Na sudu je poslijepodne održano i ročište na kojem je za dva mjeseca produljen istražni zatvor osumnjičenom poduzetniku Igoru Kroti koji jedini nije ponudio jamstvo za obranu sa slobode.

U četvrtak je iz Remetinca izašao Mamićev sin Mario, nakon što je uplatio pet milijuna kuna jamstva. Poduzetniku Sandru Stipančiću također je omogućena obrana sa slobode uz jamčevinu od 4 milijuna kuna u nekretnini.

Peti osumnjičenik za izvlačenje novca iz Dinama, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović, od početka istrage brani se sa slobode.

USKOK sumnja da je iz Dinama ukupno izvučeno više od 200 milijuna kuna.
Nova USKOK-ova istraga protiv Mamića, kojega se već prije teretilo za više od sto milijuna kuna izvučenih iz Dinama, rezultat je nadzora koji je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni USKOK navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore-tvrtki od 2004. izvučeno više od deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, prema sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario, Krota i Stipančić.

Tužiteljstvo je u nastavku istrage posumnjalo da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje aktualnog čelnika HNS-a Damira Vrbanovića, tada glavnog direktora i člana Uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem, navodno, dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugova GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja pri transferu igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

U prvom dijelu USKOK-ove istrage, pokrenute početkom srpnja, Mamića se tereti da je nizom nedjela zajedno s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.