Mistična betlehemska zvijezda - zvijezda, nebesko tijelo ili nešto treće?

Među svim zvijezdama na nebu, jedna zauzima posebno mjesto. Betlehemska zvijezda dio je jaslica, osnovne božićne dekoracije sviju crkava. Ona je ta koja je obasjavala noć Kristova rođenja i prije dvije tisuće godina, prema Bibliji, dovela tri kralja do novorođenog Isusa. No do danas znanstvenici nisu u potpunosti odgonetnuli o kakvoj se točno pojavi radilo.

Postoji više teorija o betlehemskoj zvijezdi, o čemu su razgovarali Zoran Pehar i Ante Radonić, voditelj Planetarija u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu, uoči predavanja o betlehemskoj zvijezdi.

Svatko tko je večeras došao u Planetarij putovao je u daleku prošlost jer je mogao vidjeti nebeski svod onako kako je izgledao prije 2000 godina. Na tom je svodu bila i betlehemska zvijezda. Zvijezda, nebesko tijelo ili nešto treće?

Misterij nije riješen 2000 godina. Još to ne znamo, iako su je istraživali mnogi astronomi još od Keplera i tražili koji bi poznati prirodni fenomen mogao igrati tu ulogu. Popularna je ideja o trostrukoj konjukciji dvaju velikih planeta, Jupitera i Saturna. Ili konjukciji najsjajnijih planeta, Venere i Jupitera, kaže Radonić.

Iako je betlehemska zvijezda mistična i dalje, u Planetariju imaju načina da pokažu kakvi su sve interesantni događaji bili kada je nebo bilo idealno tamno i ljudi su ga sasvim drugačije gledali. Teško je danas naći mjeasto u Europi gdje možete doživjeti pravo, čistio nebo, ističe voditelj Planetarija.
Nebeski svod je posebno zanimljiv uoči kalendarskog početka zime. I inače je zimsko nebo najljepše, vidi se Orion, najsjajnija zvijezda Sirius... Zima je specifična jer su nam svi planeti na jutarnjem nebu.
Ako ste budni u 6 sati - i ako je nebo vedro - vidjet ćete "sjajne planete": Venera se vidi do svitanja, do dana zato se i zove Danica - najsjajnija nakon Meseca. U kupoli Planetarija simuliraju idealan mrak i 2000 zvijezda koje se istodobno vide. U prošlosti Sjevernjača nije bila blizu točke sjevernog pola kao danas i nisko nad obzorom moglo se vidjeti zviježđe Južni križ te Alpha i Beta Centauri, što danas nije moguće.

Plantarij je za namjernike otvoren svakog dana. U neusporedivo kratkom vremenu tamo možete doživjeti ono za što bi vam u prirodi trebali dani, godine ili čak tisućljeća. Sjednete, i zvijezde vas okruže u potpunom mraku nepomućene prirode...