Nova sezona 'Vrtlarice', subota HTV2 17.30

Peta sezona Vrtlarice se bavi uzgojem organskog povrća. Što možemo gledati u novoj sezoni i kako napraviti zimski začin u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorila je i pokazala Kornelija Benyovsky Šoštarić – Vrtlarica.  

U subotu 19. prosinca na Drugom programu HRT-a u 17.30 počinje emitiranje nove sezone Vrtlarice.

Uvijek zanimljiva i inovativna, emisija Vrtlarica i ove sezone s jednakom strašću kao i posljednje četiri godine prenosi čaroliju vrtlarstva u domove svih ljubitelja prirode. Priče kroz koje nas vodi inženjerka hortikulture Kornelija Benyovsky Šoštarić i dalje su prožete organskim pristupom, pa će gledatelji koji su do sada pratili emisiju i ove sezone doznati mnogo toga zanimljvog o uzgoju voća, povrća i začinskog bilja. Uz mnoštvo praktičnih savjeta, upoznajemo i zanimljive uzgajivače, dizajnere vrtova i iskusne vrtlare. Usto, nova sezona donosi suvremena znanstvena saznanja o životu tla, kruženju energije u prirodi i važnosti čuvanja harmonije između živih bića koja nastanjuju jedan vrt.

Vrtlarstvo se danas mora mijenjati u skladu s tim saznanjima
, ističe Kornelija, jer je dosadašnji način uzgoja neodrživ i u konačnici štetan za okoliš i zdravlje ljudi. Danas svatko može biti organski vrtlar, ako to želi. Treba samo pronaći nešto malo vremena, naravno, prema svojim mogućnostima i krenuti. Dovoljno je za početak i nekoliko gredica, ili čak posuda pa da doživimo iskustvo vrtlarenja u najljepšem obliku.

Uronite u čaroliju prirode i zajedno s Kornelijom doznajte kako uzgojiti ukusno i zdravo povrće i voće.


Prva emisija 'Mirisi i arome' upoznaje nas s uzgojem popularnih začinskih biljaka poput majčine dušice, mravinca, kadulje, luka vlasca, matičnjaka, metvice i bosiljka. Doznajemo kako pripremiti gredicu i posaditi biljke koristeći pritom i njihovu estetsku vrijednost. Priču širimo upoznajući zanimljivu i kreativnu kuharicu iz Maribora koja priprema jela od začinskih biljaka i jestivog cvijeća. Na kraju doznajemo kako sušenjem sačuvati mirise i arome biljaka koje smo uzgojili.

Za vrijeme gostovanja u Dobrom jutru Kornelija je pokazala kako jednostavno napraviti povrtni temeljac za koji kaže da je dovoljan začin gotovo svim jelima.

Povrtni temeljac (zimski začin)

    2 kg mrkve
    1 kg crvenog luka
    2 velike i lijepe paprike ( npr babura)
    ½ kg celera korijen
    ½ kg celera list
    ½ kg peršina korijen
    ½ kg peršina list
    ½  kg poriluka
    1 kg sitne morske soli
    2 glavnice češnjaka (lijepe, velike ako ima)

Povrće usitnite prvo nožem, zatim štapnim mikserom ili u blenderu. Dodajte sol, dobro izmiješajte i spremite u staklenke. Kada napunite staklenku do kraja zalijte vrh maslinovim uljem koje će spriječiti oksidaciju. Obavezno čuvajte u hladnjaku u kojem može trajati i nekoliko mjeseci.