Kamo na vikend - Zadar

HRT u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) predlaže kamo da povedite obitelj u obilazak ljepota Hrvatske.

Ovog tjedna predlažemo vam da vikend provedete u Zadru. Osim što po prvi put imaju adventske kućice na Trgu pet bunara, Zadar nudi i bogat dnevni društveni život, a za domaću spizu, sportske aktivnosti i prekrasne kadrove prirode ne trebate se dugo voziti izvan grada, dovoljno je otići u obližnji Nin ili pak u nacionalni park Paklenicu.

Kad turisti dođu u Zadar, nitko nas više ne pita za crkvu Sv. Donata ili zadarsku katedralu, svi nas pitaju za morske orgulje, to nam je sad zaštitni znak, govori Paula Padovan, turistička vodičica. Stoga je i ekipa HRT-a obilazak Zadra i okolice počela upravo na zadarskim morskim orguljama,

Nakon toga krenula je u šetnju kroz povijest. Gdje god krenuli, naići ćete na neku od bogate spomeničke baštine, crkva Sv. Donata se mora obići, kao i katedrala, obavezan je i đir po Kalelargi, varoši i još pokojoj ulici. Kako se zovu? Te vam informacije uopće neće trebati. Zato što mi Zadrani ne znamo ime niti jedne ulice u Zadru, ali kad kažemo nađemo se 'na četiri kantuna', svi znaju gdje je ta lokacija, ističe Pula.

Kad se umorite od šetnje, najbolje sjesti na glavni zadarski trg i opijati se vitaminom D. I još koječim. Možda likerom Maraschino koji se pio i na Titaniku, a poznati poštovatelj bio je i Alfred Hichcock, koji je možda ponukan njime i kazao da Zadar ima najljepši zalazak sunca. A izlazak sunca Zadrani kao da jedva čekaju. Šale se na svoj račun, pa kažu da se ovdje svakodnevno odvija modna revija sunčanih naočala. Mi vam Zadrani nosimo 'cvike' i u zatvorenom prostoru, doduše, kolegica i ja imamo razlog jer topimo staklo, šali se Antonija Gospić iz zadarskog Muzeja antičkog stakla.

Muzej antičkog stakla jedinstven je u cijelome svijetu. Ovdje se u stalnom postavu nalazi 2000 izloženih staklenih predmeta iz doba antike, svakodnevno možete vidjeti kako se nekad puhalo staklo.

Iz muzeja na ranč. Zašto ne? Nekoliko kilometara od Zadra u smjeru Nina,  nalazi se Dar mar, mjesto gdje su magarci veće face od svinja. Na farmi Damira Štulina trenutno se nalazi 75 grla magaraca koja možete u bilo koje doba s djecom posjetiti i obići, a možete i probati magareće mlijeko. Za njega Damir kaže da je dobro za čišćenje toksina iz tijela, a gotovo da nema nekog tko nije čuo da je to eliksir mladosti. Sve poznate kraljice su se kupale u magarećem mlijeku.

Neke nove kraljice kupaju se u obližnjoj ninskoj laguni na Kraljičinoj plaži. Ovdje je priroda čak i u prosincu silovito lijepa kao i silovita bura od koje se bolje diše. U Ninu ćete naći idealne terene za kitesurfing, windsurfing, za pješačke ture, a isto tako i za biologe, ljubitelje prirode, i arheologe, ukazuje Marija Dejanović, iz TZ-a Nin. Sretnim će vas učiniti i posjet Muzeju soli u ninskoj solani. Osim što ćete naučiti sve o tradicionalnom načinu skupljanja ovog prehrambenog blaga, možete kući ponijeti i neke sasvim neočekivane suvenire, dobre čak i za tlakaše. Ninska sol je glavni sastojak pri pripremi šokola. Izgleda kao budžola, ali okusom nemaju veze jedno s drugim. Crno vino, klinčići, papar, muškatni oraščić – kad ga probate, sigurno nećete moći reći da nitko šokola nije volio.

Kraljevski grad Nin može se zamijeniti samo kraljevskim kadrovima poput ovih u Nacionalnom parku Paklenica. Paklenicu godišnje posjeti oko 120 000 posjetitelja, od kojih su trećina penjači. Osim penjanja na Paklenici se može i planinariti, imamo oko 150 km planinarskih staza, govori Ivana Adžić, NP Paklenica. Vapnenačke stijene su idealne za početnike, ima masu hvatišta, brzo se može učiti na ovim stijenama, objašnjava penjač Ante Tomić popularnost pakleničkih stijena. Šetajući Paklenicom možete sresti turističke i novinarske indijance koji jedva čekaju obići mjesta gdje se snimao čuveni film o poglavici Winnetou. Najbolje je mjesta snimanja obići na turi foto jeep safari, a kao da ovdje nema dovoljno kamenja, pa su za potrebe snimanja morali izgradit još jedan apsolutno novi.

Povratak u sadašnjost najbezbolniji je ako se vratite u Zadar kod adventskih kućica na Trgu pet bunara.  Ove godine je prvi put advent u Zadru i napokon ima ljudi. Prosinac, a gužva je, napokon je veselje došlo i u naš grad, kažu djevojke i svim žele sretne blagdane.