Stara preša za jabuke


Najzdraviji sok je onaj koji dobijemo ako iscijedimo svježe voće. To su znali i naši stari, samo oni nisu imali moderni sokovnik - imali su prešu. Pintarići se takvom starinskom prešom koriste i danas.

U Nedelišću na kućnom broju 50B žive Pintarići. Kuću nije teško pronaći, šareni ukrasi su po cijelom dvorištu. Tu su debele bundeve, zlatni kukuruz, uspavana micika i sočne jabuke za sok. Jabuke koje će Pintarići uskoro ubrati i sprešati u fini sok. Ivan se voćarstvom bavi iz hobija. Sve što radi radi za sebe, sinove i prijatelje. Ima 15-ak stabala jabuka, 9 sorti.

Već kod branja pazi kako ih bere. Jabuka se uhvati s rukom, okrene prema  gore da klica ostane jer poslije bi tu trunulo. I dok se pospremaju za dugo korištenje, kad se u sanduk ostavljaju, trebaju se okrenuti s klicom prema dolje. Da se u čaški ne skuplja prašina, vlaga i da ne počne trunuti, objašnjava Ivan.

Nakon što je uzgojio jabuke i ubrao zrele plodove, proces izrade jabukovače može krenuti. Stroj za mljevenje jabuka koji ima potječe iz okolice Graza, a pretpostavlja da je star oko 150 godina. Nakon što samelje jabuke pusti ih da malo odstoje – da otpuste sok i da se lakše prešaju. A za prešanje kaže, 3 puta se okrene pa se ode nekaj drugo delat pa se dojde dok se iscijedi pa se opet stisne. Za jedno prešanje treba mu 3 sata.

Kad ne ide ručno, Ivan upali motor koji je spojio na prešu. Malu pomoć u 21.stoljeću ipak mora imati. Usitnjene jabuke ubacuju u drugi dio preše. Na njih slažu drvene poluge kako bi ih pritisnule i iscijedile sok. Svima koji se koriste modernim sokovnikom, ovo izgleda kao mukotrpan posao. Vrlo, vrlo mnogo truda i vremena, ali kap po kap i sok je tu. Prva koja će sok, bez dodanog šećera i konzervansa, probati i ocijeniti kvalitetu jabuke je supruga Terezija. Od jedne pune preše dobiju oko 60 l soka.

Ono što ne popiju u 3 tjedna fermentira u vino, a nakon 2 godine postaje jabučni ocat. Stara preša je nezamjenjiva jer nijedan sok nije fin kao ovaj, tvrde Pinatrići.