I osnovci igraju igru go

Igra go stara je najmanje 2 i pol tisuće godina. Prema legendi osmislio ju je kineski car kako bi svog lijenog sina naučio razmišljati. Igra se poslije proširila i u Japan gdje je postala dvorska vještina. Kažu da su u Hrvatskoj go prvi počeli igrati mornari u Puli tako da Hrvatska ima dugu tradiciju iako se za nju malo zna.

Već treću godinu učenici Osnovne škole Alojzija Stepinca na Vrbanima igraju go s Damirom Medakom, inače profesorom na Geodetskom fakultetu. Pravila goa uče se vrlo brzo pa ih mogu igrati i najmlađi - crni igra prvi, stavlja svoj kamenčić na sjecište koje ima 4 ili 3 ili 2 izlaza, nakon toga bijeli stavlja pored i cilj igre je oduzeti sva sjecišta protivničkom kamenčiću.

Igranje goa djeci omogućuje da odluke donose samostalno i odmah vide njihove posljedice. Uče geometriju i matematiku jer je u gou veoma bitno dobro brojiti. Djeca igru brzo savladavaju. Polaznici ove grupe naučeno su prenijeli i svojim obiteljima. Iako još maleni, često pobjeđuju odrasle.

Ipak, igra nije jednostavna, savršenstvo u igri postiže se cijeli život. Donekle je slična šahu iako mnogo kompliciranija. Naime ni najbolja računala nisu sposobna pobijediti profesionalne igrače.