Nijemci još čuvaju milijarde maraka! Dobra valuta ne zaboravlja se lako

Neki se zbog nostalgije ne žele rastati od nekadašnje valute, a drugi su naprosto zaboravili da imaju zalihe stare gotovine u madracima. Četrnaest godina nakon uvođenja eura, u Njemačkoj i dalje postoje milijarde maraka u novčanicama i kovanicama.

Nisu Grci jedini kojima ponekad dojadi euro. I mnogi stariji Nijemci nostalgični su prema svojoj staroj i slavnoj zapadnonjemačkoj valuti. Po nedavno provedenoj anketi, 54 posto Nijemaca još ima nešto od starog novca kod kuće. Razmjena novčanica i kovanica njemačkih maraka u eure i dalje je moguća bez ikakva ograničenja i naknade.

Njemačka savezna banka priopćila je da je ove godine, od siječnja do studenoga, bilo 176 tisuća takvih transakcija. Po podacima iste banke, negdje još uvijek postoji oko 168 milijuna novčanica i 24 milijarde kovanica njemačkih maraka. Njihova ukupna vrijednost je oko 12,9 milijardi maraka. Veliki dio toga novca nalazi se izvan Njemačke, kažu u saveznoj banci u Frankfurtu. Posebno u zemljama bivše Jugoslavije i drugim dijelovima istočne Europe gdje je marka bila zamjenska valuta.

Priče o neočekivanim pojavama starog novca još znaju biti zabavne i anegdotalne. Jedan je stariji bračni par svoje zalihe maraka rasporedio u dvije vreće. Jednu su pospremili u podrum, drugu na tavan. Kada su se uvjerili da euro neće propasti, ipak su se odlučili za konverziju. Ali je dio novčanica iz podruma uništila vlaga, a one na tavanu izgrizli su miševi, rekli su u saveznoj banci.
 
Dio starih kovanica tražena su roba kod kolekcionara. Jedna je žena došla u banku kako bi u eure pretvorila svoje zaostale kovanice maraka. Među njima je bila i komemorativna kovanica od pet maraka iz 1950. godine. U banci su vlasnicu pošteno upozorili na to, pa je umjesto 2,5 eura za konverziju kod kolekcionara za taj novčić dobila 100 eura.