U Gunji za Gunju

Advent u Gunji - adventsko-božićni koncert duhovne glazbe 'Veselje ti navješćujem' održat će se u subotu 9. prosinca s početkom u 18 sati u sportskoj dvorani OŠ Antuna i Stjepana Radića u Gunji. I to ne bi bilo ništa neobično da koncert nije upravo za pomoć Gunjcima da izgrade svoj prvi dječji vrtić. Iako je ulaz slobodan, svatko tko želi može dati dobrovoljni prilog u korist 'Tratinčice'.

Koncert je će biti i svečana prilika da u ime umjetnika koji su se odrekli svojih autorskih prava na jedan svoj hit te tako ukupno prikupili oko 400 000 kn od kojih će 100 000 biti namijenjeno upravo dovršetku dječjeg vrtića 'Tratinčica' koji će biti u zgradi novog društvenog doma u Gunji.

Podsjetimo, zbog katastrofalnih poplava u Slavoniji HDS ZAMP je u svibnju 2014. pokrenuo humanitarnu inicijativu i pozvao svoje članove autore da se pridruže akciji pomoći stanovnicima poplavljenih područja. Odaziv je bio odličan – više od 170 autora i nositelja prava na glazbena djela odrekli su se tantijema jedne ili više skladbi po njihovom izboru, na period od godine dana. Tako je nastala 'Playlista za Slavoniju' s više od 200 skladbi. Neke su od njih veliki hitovi naših najpoznatijih skladatelja a neke su ponekad i jedina pjesma javnosti manje poznatih autora, koji se glazbom bave iz hobija. Važno je da su svi koji su ih 'darovali' imali istu plemenitu nakanu.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su načelnik općine Gunja, Hrvoje Lucić, urednica adventsko-božićnog koncerta duhovne glazbe u Gunji Tajana Šarić i glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec te govorili trenutnom stanju u Gunji, koncertu i akciji.

Iz Gunje se u emisiji uključila i osječka ekipa te iz prve ruke od Vlatke Marošević, ravnateljice budućeg vrtića doznala u kojoj je fazi izgradnja i kada bi mogla biti dovršena. Radovi na izgradnji zgrade novog društvenog doma, u sklopu koje će bit biti i vrtić, trebali bi biti gotovi do kraja ožujka slijedeće godine, pa bi vrtić ako sve bude po planu trebao početi raditi 15. travnja 2016. U Gunji nikada nije bilo vrtića, no kako je Gunja veliko selo s velikim brojem djece potreban je organizirani predškolski odgoj. Do sada je bila organizirana samo 'mala škola' u prostorijama gunjske osnovne škole, a kad vrtić proradi Gunjic će imati ogranizirani predškolski odgoj već od godine dana starosti. Vrtić će za početak primati 50-ak djece u jasličkoj i vrtićkoj grupi, a i 'mala škola' bi se iz škole prebacila u vrtić. Do konca 2016. boravak djece u vrtiću (su)financirat će UNICEF u punom iznosu, a ravnateljica Marošević nada se daće besplatan boravak djece moći osigurati i za dalje. I općina Gunja obavezala se da će pomoći u radu dječjem vrtiću koji je potreban ovom selu.

Nakon velike poplave, stradanja, borbe za životom i spašavanjem domova, godinu dana poslije, možemo reći da se Gunja vratila u normalu zahvaljujući mnogim institucijama i ljudima koji su pokazali suosjećanje za ljude u nevolji. Vjerujemo da će veliko srce pokazati i na ovom koncertu.

Na koncertu kojem su voditelji gđa. Tanja Popec i g. Petar Bilobrk sudjeluje preko 130 sudionika. Tu su mnoga poznata imena duhovne glazbene scene poput Željke Marinović i Tajane Šarić iz Zagreba, Damira Topića iz Siverića kraj Drniša, VIS Familias iz Osijeka, mladog glazbenika Zvonimira Kalića iz Vrpolja kraj Đakova. Posebno zadovoljstvo nam čine mladi iz župe Uznesenja BDM iz Stenjevca i župe Rođenja BDM iz Borovja i Savica Šanci iz Zagreba koji su se za ovu prigodu, spojili u jedan zbor pod nazivom „Marijin Izvor Radosti" od 40 pjevača i svirača pod ravnanjem gđe. Dalije Mock. Oni će pratiti mnoge soliste te će imati svoj poseban glazbeni blok. Nastupaju i dječica iz OŠ Antuna i Stjepana Radića iz Gunje zajedno s djecom posebnih potreba iz udruge Zvjezdice. Ljubitelje narodnih napjeva i folklora oduševit će pjevači i plesači iz Kulturno-umjetničkog društva Graničari iz Gunje.