45 godina KUD-a 'Koledišće' iz Jezera na Murteru

Premijeru na folklornoj sceni KUD Koledišće iz Jezera na otoku Murteru imalo još davne 1970. Pod palicom osnivača i umjetničkog voditelja Nenada Milina, baštinskog entuzijasta, 'Koledišće' se prometnulo u jedno od najznačajnijih kulturnoumjetničkih društava, daleko izvan granica Šibensko-kninske županije.

U svojih 45 godina, protkalo je KUD Koledišće živote već četiri naraštaja jezerskih obitelji. U mjestu sa svega tisuću stanovnika nema stoga straha za očuvanje tradicijske baštine.

Najmlađi KUD-ovci pokazuju kako su se nekoć igrala jezerska dičica - njihovi bake i djedovi. A i naraštaji prije njih. U kolopletu tradicijskih plesova i pjesama, mjesto ribara i pomoraca ponosi se svojim Mornarskim balom. Jezerski mornarski bal na putu je uvrštavanja u nematerijalnu kulturnu baštinu. A plesao se cijelu noć!

Nisu članovi 'Koledišća' restaurirali samo svoju glazbeno-plesnu baštinu. Već i autentične nošnje. Slavu svoje folklorne baštine pronosili su Jezerani diljem Lijepe naše te na gostovanjima u inozemstvu. A za svoja su postignuća - višestruko nagrađeni!