I eko i etno stolne lampe

Još uvijek imamo vremena napraviti sami božićni dar. S više srca, a manje novca. Mi nudimo ideje, a vi - budite kreativni. Jelena Petranović svakako jeste. Pogledajte kako stari tabletić ili komad čipke mogu zasvijetliti!

Izradom etno lampi Jelena pokušava zauvijek zadržati vrijedan etnološki artefakt kao što je narodni vez. Nakon završene likovne akademije u Veneciji, bavila se pitanjima memorije predmeta, kolektivne memorije i identiteta. Za lampu sam se odlučila jer mi je kao objekt iznimno interesantan. Uz taj neki kreativni čin stvaranja trodimenzionalnog objekta koji ima elemente skulpture, pridodan je i element svjetlosti koji je iznimno interesantan, jer svjetlost nije opipljiva… objašnjava zašto je baš lampa ta koja je opčinjava. Bit Jeleninih lampi je reciklaža. Recikliranje znači neki ponovni krug materijala.

Osim starih čipki i tabletića u lampe će ukomponirati i komadiće prirode. Omiljeni su joj kamen i drvo. Drvo mi se jako sviđa u samoj manipulaciji obrade jer jako se lijepo s njim može raditi, podatan je. S druge strane kamen isto ima svoju drugu vrijednost i komponentu… Brusilica, bušilica, žica, lijepilo... Mnogo je alata, al' Jelena je žena od zanata. Izrada lampi ide joj odlično, pa je imala i izložbu 'Sjena veza' u svibnju ove godine u galeriji Pikto.

Jelenine lampe su specifične. Spoj su eko i etno materijala. Funkcionalne su, nisu zapaljive i svaka od njih vrlo brzo pronađe svojeg vlasnika. Kaže da niti jednu nije zadržala sa sebe, svaku koju napravi 'mora' prodati ili darovati.

Lampu koju je Jelena izrađivala dok je ekipa Dobrog jutra snimala ovu priču, nazvali smo 'Slonić s krilima'. Neodoljivo nas je asocirala na takav lik. Dovršenog 'slonića' poklonit će je jednoj djevojčici. Kladimo se da će joj se svidjeti.