Obnovljen oltar sv. Roka u kapeli na Rokovom perivoju

Hrvatski restauratorski zavod i župa sv. Blaža u Zagrebu 17. prosinca predstavit će obnovljeni oltar sv. Roka u kapeli sv. Roka u Zagrebu. Povod restauracije je 100. godišnjica župe sv. Blaža i 260. godina od prvog postavljanja oltara u kapeli na Rokovom perivoju.

Restaurirani se oltar po prvi puta prikazuje javnosti nakon trogodišnjih konzervatorsko-restauratorskih radova koji su dovršeni u godini kada se obilježava 100. godišnjica župe sv. Blaža u Zagrebu i 260. godišnjica prvog postavljanja oltara sv. Roka u kapeli na Rokovom perivoju.

Kapela je sagrađena 1647. godine kao zavjet građana Gradeca protiv kuge. Barokni oltar sv. Roka (1755.) u njoj se skrasio nakon velikog potresa 1880. godine. Tada je radikalno obnovljen - preslikan smeđim i plavim tonovima prema klasicističkom ukusu.

Istraživanja i restauratorski radovi na oltaru u razdoblju od 2013. do 2015. godine donijeli su nove spoznaje o njegovoj povijesti. Otkriveni natpis na predeli povezuje ga s njegovim izvornim smještajem - župnom crkvom sv. Marka na Gornjem gradu i naručiteljem, cehom krojača. 

Restauratorski su radovi bili usmjereni na saniranje oštećenja na oltaru nastalih u požaru 1970.-ih godina. Ovim otkrićem i restauratorskim zahvatom vraćen je značajni dio kulturne povijesti grada Zagreba kao svjedočanstvo umjetničkog stvaralaštva 17. i 18. stoljeća.

U kapeli sv. Roka bila je i ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'.