Izložba djela Baltazara Adama Krčelića u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 17. prosinca otvara se izložba Baltazar Adam Krčelić u Zbirci rukopisa i starih knjiga posvećena hrvatskom povjesničaru, teologu i pravniku u povodu 300. obljetnice njegova rođenja.

Baltazar Adam Krčelić (1715. – 1778.) ostao je zapisan kao prvi koji je darovao svoju cjelokupnu ostavštinu (knjige, rukopise i pisma) Kraljevskoj akademiji znanosti u Zagrebu, odnosno njezinoj knjižnici, koja je danas poznatija kao Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.
 
Izložba organizirana u povodu 300. obljetnice njegove smrti obuhvaća bogatu knjižnu građu koja se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga. Među rukopisima koje je priredio na izložbi će se moći vidjeti njegovo najvrjednije djelo Annue sive Historia ab Anno inclusive 1748. u kojem Krčelić opisuje političke prilike u Hrvatskoj za vrijeme vladavine Marije Terezije, a koje je poslije cenzurirano. 
 
Među izloženim rukopisima bit će i djelo De regnis Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniae notitiae praeliminares koje je posvećeno povijesti Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Među tiskanim djelima koja će biti izložena nalazi se Povijest stolne crkve zagrebačke Historiarum Cathedralis Ecclesiae Zagrabiensis Partis primae tomus I.
 
Posjetitelji izložbe moći će vidjeti i djelo Sivlenje blasenoga Gazotti Augustina, zagrebechkoga biskupa koje govori o djelovanju biskupa Augustina Kažotića te njegovim zaslugama pri utemeljivanju sjemenišne škole u Zagrebu. Izložba će biti otvorena do 23. prosinca u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice.