Maovo pismo prodano za šest milijuna kuna

Pismo koje je čelnik Kineske komunističke partije Mao Zedong 1937. poslao tadašnjem lideru britanskih laburista prodano je na dražbi u Sotheby'su u Londonu za 605 tisuća funti (6,35 milijuna kuna).

Radi se o pismu kojim je Mao od tadašnjeg šefa britanske oporbe i budućeg premijera Clementa Attleeja zatražio pomoć u borbi protiv japanske invazije na Kinu. Na dražbi ga je kupio anonimni kineski kolekcionar.

Pismo je pisano pisaćim strojem na engleskom jeziku. Mao ga je ručno potpisao i to je ono što mu daje vrijednost. U Sotheby'su su oglašavali prodaju povijesnog pisma uz opasku da se radi o iznimno rijetkom primjeru Maova potpisa. U pismu je Mao zatražio 'praktičnu pomoć' u borbi s japanskim osvajačima.

Vjerujemo da će britanski narod koji zna istinu o japanskoj agresiji na Kinu ustati u pomoć kineskom narodu, organizirati praktičnu pomoć i prisiliti svoju vladu da usvoji politiku aktivnog otpora toj opasnosti, koja ih ugrožava kao i nas, napisao je Mao. Pismo je pisano iz Yan'ana, na sjeverozapadu Kine, gdje su komunisti organizirali svoj stožer poslije japanske invazije.