Kako pripremiti originalni poljički soparnik

Soparnik, specijalitet dalmatinskih Poljica, staro je, tradicionalno jelo koje datira još iz vremena prije Turaka. Izvorno se priprema na okruglim drvenim pločama i peče na kominu, no, u nedostatku komina, može se pripremiti i u pećnici.

U osnovi je to vrlo jednostavno jelo, sastoji se od malo blitve, mladog luka i peršina, između dva sloja najjednostavnijeg tijesta.

Gospođa Mira Kuvačić iz poljičkog sela Gata otkrila nam je recept za originalni poljički soparnik:

Poljički soparnik

Sastojci za tijesto:

* 500 g brašna
* 3 žlice maslinovog ulja
* 1/2 žličice soli
* 250 ml vode

Sastojci za nadjev:
* 1 kg blitve
* 1 svežanj peršina
* 1 vezica mladog luka
* 3 češnja češnjaka
* maslinovo ulje
* sol po guštu

Priprema:
Blitvu očistiti, odrezati bijelu stabljiku, tako da ostane samo zeleni dio lista, oprati i dobro osušiti pa narezati na trakice, odložiti u duboku zdjelu i dodati usitnjeni mladi luk i peršin. Sve zajedno posoliti i preliti maslinovim uljem. Promiješati i odložiti na stranu.

Potom zamijesiti tijesto: brašno, dvije žlice maslinovog ulja, malo soli, i vode po potrebi. Tijesto se tradicionalno mijesilo rukom, ali može se umijesiti mikserom, dok se ne dobije polutvrdo tijesto. Podijeliti na dva dijela jednake veličine, pa malo ostaviti na stranu da se odmori.

Prebaciti tijesto na pobrašnjenu dasku i jednu po jednu razvući u oblik kruga da stane u lim za pečenje. Razvaljanu polovicu tijesta staviti na pobrašnjen lim za pečenje uz pomoć valjaka za tijesto pazeći da kora ne pukne. Rasporediti blitvu, pa preklopiti soparnik drugom korom. Drugu koru prstima razvući da bude jednake veličine kao i donja kora, pa obje zajedno podviti prema limu za pečenje. Vilicom izbosti gornju koru na par mjesta da izlazi para.

Sopranik peći u već zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta. Soparnik je pečen kada porumeni. Izvaditi ga iz pećnice te premazati maslinovim uljem u koji se doda protisnuti češnjak.