U Ljubljani otvorena retro brijačnica u stilu 50-ih

Mladi slovenski frizer otvorio je u Ljubljani prvu klasičnu retro-brijačnicu u stilu 50-ih, nudeći način brijanja koji se koristio prije masovne upotrebe brijaćih aparata i žileta za jednokratnu uporabu.

Ovo nije  samo modni hir, želimo vratiti staru kulturu klasičnog brijanja na dugi rok, kazao je u razgovoru za ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' 22-godišnji Luka Nebec, vlasnik salona 'Ljubljanski brijač'. Klijente opslužuje dok sjede na starom brijačkom stolcu kupljenom preko interneta za više od tisuću eura.

Ostala dva stolca istog tipa su on i dva prijatelja, s kojima je pokrenuo posao, slučajno otkrili u jednoj staroj brijačkoj radnji na periferiji grada i također ih skupo platili. Ovakve su stolce prije 50 godina odvozili na smetlišta, sada su zlata vrijedni, kaže Nebec. Cijela operacija, od priprema do završnice traje oko 45 minuta i košta 24 eura, koliko i klasično šišanje.

No, brijanje na način naših djedova, nanošenje kreme za brijanje, pokrivanje lica toplim ručnikom, odmjereni i pažljivi potezi oštre britvice na sklapanje, te zanimljivi muški razgovori koji se tom prilikom vode poseban su ritual vrijedan tog novca, smatra sve veći broj korisnika usluge koji svraćaju kod Luke na brijanje i šišanje ali i fazoniranje brade.

Nebec kaže da mu je ideju za otvaranje retro-brijačnice dao jedan irski turist kojega je ošišao dok je bio naučnik kod starijeg majstora. U Irskoj se muška klapa sastane kod brijača, a nakon brijanja idu na pivo ili nogomet, to je kod njih normalan muški obred svake subote, kaže mladi poduzetnik, koji se nada da bi se takav način muške društvene komunikacije mogao afirmirati i u Ljubljani.

Svoju isključivo mušku klijentelu tumači ranijim iskustvom iz mješovitih salona u kojima, tvrdi, dolazi do 'sukoba' muških i ženskih tema razgovora. Muškarci trebaju svoje društvo i  svoje vlastite teme, smatra mladi brijač i frizer.