Problemi zagrebačkih šetača četveronožnih ljubimaca

Grad Zagreb ima oko 850.000 stanovnika, a mnogi od njih imaju psa za kućnog ljubimca. Kojeg treba prošetati. A u cijelom gradu samo sedam  parkova za pse - ograđenih površina gdje možete pustiti pse da se istrče, iskaču, naigraju s mnoštvom drugih pasa - uglavnom da uživaju bez vodilice. Parkovi za četveronožne članove obitelji su na Utrinama, Oranicama, Jarunu, Vrbanima, Trnskom i  Ravnicama. Premalo! A mnogima - predaleko!

Na području Jaruna, Knežije, Vrbana i Srednjaka samo je jedna službena pseća livada, naravno, neadekvatna za toliki broj ljubitelja pasa. Tragom pritužbi šetača pasa s Jaruna o nedostatku adekvatnih površina za istrčavanje pasa, istražili smo koje su sve dopuštene površine za puštanje pasa s povodca te koje su kazne za prekršitelje uredbi.

Zabavljačica Šuma ponosno pokazuje trikove svojim psećim prijateljima. No dok se ona zabavlja, njezina vlasnica muku muči s gradskim propisima koji nalažu da se psi mogu pustiti s uzice samo na za to određenim mjestima. 

Treba nam livada koja je dovoljno velika i na kojoj je to dozvoljeno, inače smo u strahu. Tri, četiri puta dnevno kad ih šetamo bojimo se da nas netko ne kazni. Jer, naravno, puštamo ih, nemamo puno izbora, kaže Klasja Habjan, Šumina vlasnica.

U gradskom su uredu neumoljivi. Kazna za životinje koje nisu na uzici su od 600 do 1000 kn. 

Mi jesmo za pravila, za red, da svatko obavlja svoj posao, ali molim vas - dajte nam livade na kojima možemo šetati slobodno s našim ljubimcima, dodaje Klasja. Mislimo da mnoge zelene površine u gradu mogu biti dopuštene za šetnju, ali naravno smatramo da treba zaista individualno kažnjavati sve one koji se ne drže reda, ističe i druga vlasnica ljubimcaIvona Svalina.

Problem nije nerješiv. Iz grada vlasnike pozivaju na suradnju. Ako postoji opravdana mogućnost, grad će sigurno ustupiti jednu takvu površinu gdje građani mogu slobodno dovesti svoje kućne ljubimce, kaže Mate Kraljević iz Gradskog ureda za komunalne poslove.

Mnogo se toga rješilo, svakom izmjenom odluke  je nešto pozitivno i više zelenih površina, potvrđuje i Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja. 

U gradskom pravilniku naznačeno je preko 60 lokacija za šetnju pasa bez uzice: park Ribnjak na dijelu uz Zvonaričku i Degenovu ulicu, prostor omeđenom Ksaverskom, Radićevim šetalištem i Mirogojskom cestom, nasuprot tramvajskog okretišta na Mihaljevcu, ispod petlje Slavonske avenije u Držićevoj, između Ljubijske i Oporovečke, od Sachsove prema Gavellinoj, uz Branimirovu, između Aleje javora i Ulice jaglaca, od Deanovićeve do OŠ Mate Lovraka, sjeverno od Tomljanovićeve ulice u Zapruđu.

Zabranjeno je šetati s psom na igralištima, neograđenim sportskim terenima i dvorištima škola i vrtića kao i na drugim mjestima gdje postoji opasnost ugrožavanja sigurnosti i zdravlja ljudi.

No lokacije za šetnju nisu jedini problem. Vlasnici se muče i s psećim izmetom. Dužni su ga pokupiti - a kanti za otpad nigdje. Imamo vrećice, ako obave nuždu. Samo što to ponekad moramo nositi sa sobom. Jer nema kanti gdje tu vrećicu možemo odložiti, tuži se i naš treći sugovornik, vlasnik ljubimca David Skala.

U nedostatku kanti i livada, kazne su jedino čega ovdje ne manjka. Šuma bi bila najsretnija u prostranoj šumi, mada ni gradska livada ne bi bila loše rješenje. Ali, kad je nema - evo, trči po zabranjenoj površini.